Pire iz pečenih jajčevcev

13. 7. 2011

Baba ghanouj ali pire iz pečenih jajčevcev je ena tistih jedi z Bližnjega vzhoda, kot sta humus ali falafel, ki so na prvi pogled videti precej preproste, dokler ne spoznaš vseh različic, ki jih pripravljajo v različnih državah, skupnostih in celo od hiše do hiše.

Gre za omako oziroma namaz, ki je pravzaprav pire iz pečenih jajčevcev, paste tahini iz sezamovih semen, olivnega olja, limoninega soka in česna. Pire je lahko svilnato gladek ali bolj grobo kašast. Okusi segajo od blagega do pikantno dimljenega – za tega jajčevce specite na žaru. Pire iz jajčevcev okrasijo s peteršiljem, kančkom olivnega olja, kuminom in papriko ter ponekod tudi s sesekljanimi pistacijami ali drugimi oreščki. Postrežejo ga s pita kruhom (podoben je lepinji) kot predjed ali prilogo, z dodatkom paradižnika, paprike ali druge zelenjave pa postane nasitna malica.

Baba ghanouj (Pire iz pečenih jajčevcev)

Sestavine za približno 450 ml: • 2 velika jajčevca (po približno 450 g) • 60 ml olivnega olja • 60 ml paste tahini (iz sezamovih semen) • 3 žlice sveže stisnjenega limoninega soka  • 1 sesekljan strok česna • sol, poper • pita kruh (ali lepinje)

Priprava:

Pečico segrejte na 190 stopinj. Velik pekač dobro premažite z oljem. Jajčevca operite, osušite in po dolgem prerežite na pol. Polovice s prerezano stranjo navzdol položite na pekač in jih pecite približno 45 minut, da se popolnoma zmehčajo. Nekoliko jih ohladite in z žlico izdolbite meso. Izdolbeno meso dajte na cedilo in ga pustite približno 30 minut, da odteče odvečna voda. Odcejene jajčevce dajte v električni mešalnik in dodajte 60 ml olivnega olja, pasto tahini, limonin sok in česen. Vse skupaj zmeljite v pire. Pire iz jajčevcev po okusu solite in poprajte. Prelijte ga v manjšo posodo, pokrijte in shranite v hladilniku (največ do naslednjega dne). Postrezite ogretega na sobno temperaturo s pita kruhom ali lepinjami.