Recept za čokoholike: Čokoladno pomarančna tortica (brez sladkorja!)

13. 3. 2022
Deli
Recept za čokoholike: Čokoladno pomarančna tortica (brez sladkorja!) (foto: Luka Gorše (Superjedi za superljudi))
Luka Gorše (Superjedi za superljudi)

Prosti dnevi in turobno vreme so kot nalašč za nove recepte. Tokrat smo za vas pripravili sladico v zdravi različici. 

Da živite uravnoteženo, še ne pomeni, da si nikoli ne privoščite sladice. Ravno nasprotno - stroge prepovedi se v prehrani ne obnesejo najbolje, zato je dobro, da sladke razvade le nadomestite z bolj zdravimi različicami, po katerih vas ne bo pekla vest. Seveda pa si jih še vedno privoščite v normalnih količinah. 

Čokoladno pomarančna torta ne vsebuje sladkorja, razen pri prelivu, ki ga lahko naredite tudi iz temne čokolade. 

Za 4 osebe potrebujete: 

  • 60g riževe moke
  • 120g mletega eritritola (ali 80g domačega medu)
  • 20g kakava v prahu (100%)
  • 1 ravna žlička pecilnega praška
  • 1,2 dcl vročega mandljevega mleka
  • 60g ekstra deviškega kokosovega olja
  • 1 srednje veliko jajce
  • sveže naribana lupina BIO pomaranče 

ČOKOLADNI PRELIV in OKRAŠEVANJE

  • 60g temnih čokoladnih kapljic
  • 40ml mandljevega mleka
  • kandirane rezine BIO pomarančne lupine (opcijsko)

Pečico prižgemo na 180°C. V mešalno skledo odtehtamo vse suhe sestavine in dobro zmešamo. Dodamo vse mokre sestavine in dobro zmešamo s stepalno metlico. Vlijemo v štiri skodelice približnih dimenzij 9x5cm, odporne na višje temperature in postavimo v pečico. Pečemo približno 20 minut.

Po pečenju pustimo, da se tortice v skodelicah popolnoma ohladijo.

Za preliv segrejemo v manjši kozici mleko skoraj do vretja, nato kozico odstavimo, vanjo stresemo čokoladne kapljice in dobro zmešamo. Preliv takoj enakomerno polijemo po vseh štirih torticah eno za drugo in vsako skodelico nekajkrat rahlo udarimo ob pult, da se preliv enakomerno razporedi. Tortice postavimo v hladilnik za 30 minut, da se preliv strdi.

Ko želimo tortice postreči, odrežemo kandirane rezine pomarančne lupine na primerno dolžino, jih previdno položimo na strjen čokoladni preliv vsake tortice in postrežemo.

OPOMBE:

Idealno je, da preliv pripravimo v malo večji količini, saj si s tem olajšamo vlivanje (npr. 90g/60ml).

Tortic ne smemo imeti v hladilniku predolgo, saj se v tem primeru zaradi vsebnosti kokosovega olja preveč strdijo.

Namesto kandiranih rezin pomarančne lupine lahko okrasimo tudi s sveže naribano lupino BIO pomaranče ali s svežimi kosi pomaranče.

Recept iz knjige Superjedi za superljudi

Avtor: Luka Gorše, bivši vrhunski športnik, trener in diplomant Fakultete za šport

Knjigo z vsemi 90 recepti lahko naročite na povezavi: SUPERJEDI ZA SUPERLJUDI

Recepti v knjigi ne vsebujejo:

  • glutena,
  • soje,
  • nezdravih maščob,
  • umetnih sladil,
  • in po želji dodanih sladkorjev

V večini so pripravljeni z manjšo vsebnostjo ogljikovih hidratov in večjo vsebnostjo beljakovin. Recepti vsebujejo tudi izračunane hranilne vrednosti.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ