Recept za najboljši domači humus (+ namig, kako čisto preprosto tudi tahini naredite sami!)

Recept za najboljši domači humus (+ namig, kako čisto preprosto tudi tahini naredite sami!) (foto: Profimedia) Profimedia
24. 4. 2021

Humus je zdrav in praktičen prigrizek, saj ga lahko skupaj s prilogami nesete s seboj v službo. In seveda je kot vedno boljša domača različica od kupljene. 

Humus lahko reši marsikatero slabo odločitev za prigrizek, še posebej če ga jemo s korenjem ali čim podobnim, kar zahteva žvečenje. Tako imate prej občutek, da ste siti, poleg tega pa niste pojedli čokolade ali piškotov, ampak nekaj zdravega. 

Rajši kot kupljenega, si privoščite domačega, pri katerem lahko malo eksperimentirate s sestavinami in ga prilagodite svojemu okusu.

Namig: Čisto preprosto naredite tudi tahini (sezamovo pasto), ki jo boste potrebovali za pripravo: na hitro na suhi ponvi popražite sezamova semena (3 minute), ko se ohladijo pa jih stresite v mikser in dodajte 3 žlice olivnega olja.

Tudi tahini si lahko privoščite posebej s kruhom, paradižniki, papriko ... Profimedia

Tudi tahini si lahko privoščite posebej s kruhom, paradižniki, papriko ...

Mešajte tako dolgo, da masa postane tekoča in po potrebi dodajte še kakšno žlico olja. Na koncu poskusite in solite po okusu. 

Tu je recept za običajen humus, ki ga lahko z malo domišljije popestrite.

Potrebujete: 

  • 1 pločevinko odcejene in sprane čičerike
  • 1/3 skodelice tahinija
  • 1 strok svežega česna
  • sok ene limone
  • 3 žlice olivnega olja
  • sol in poper
  • vodo (po potrebi)

Priprava je čisto enostavna. Vse sestavine razen vode stresite v mikser in mešajte toliko časa, da zmes postane kremasta in brez grudic. 

Potem postopno dodajajte vodo in mešajte, dokler ne dobite gostote, ki jo želite. Postrezite takoj z narezanim korenčkom, kumarami, prepečencem ...