Regrat z lečo

9. 4. 2012
Deli
Solata z ogromno vitamini.

Regrat je izredno zdrava solata, ki vsebuje več vitamina A kot korenje, uvrščajo pa ga tudi v skupino naravnih začimb. Največkrat uživamo presnega v solati.

Regratovi listi, ki rastejo pod zemljo (na primer v krtinah), so beli do rumeni in zelo nežni ter milega okusa. Temno zeleni listi, ki rastejo na površini, pa so sicer trši in nekoliko grenkastega okusa, a vsebujejo veliko več vitaminov in mineralov.

Nežne notranje lističe mešamo z različnimi listnatimi solatami, z njimi priprav­ljamo regratovo juho, dodajamo pa jih tudi zeliščnim omakam in mesu z žara.

Regrat z lečo

Za 4 osebe:

150 g drobne rjave leče stresite v 500 ml vode, kuhajte približno 20 minut in odcedite. Za preliv zmešajte 4 žlice kisa, sol, poper, sladkor in 5 žlic olja.

Olupite 1 rdečo čebulo, jo razpolovite in na drobno sesekljajte. Operite 200 g češnjevega paradižnika in ga razpolovite.

Očistite, operite in natrgajte 250 g regrata in 200 g zelene solate (endivije ali radiča). Vse sestavine zamešajte s prelivom in postrezite.

Na osebo približno
290 kcal, B: 11 g, M: 16 g, OH: 24 g.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ