Zelenjavna juha s kvašenimi cmočki

Zelenjavna juha s kvašenimi cmočki (foto: revija Čarovnija Okusa) revija Čarovnija Okusa
6. 8. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Tipičen vonj podeželja oziroma vasi.

Za 4 osebe potrebujete

  • 40 g masla
  • 1 žlico oljčnega olja
  • 3 korenčke (paličice)
  • 1 majhno korenino peteršilja (paličice)
  • 1/4 gomoljne zelene (paličice)
  • 1/2 kolerabe (paličice)
  • 1 belušno zeleno (rezine)
  • 10 cm pora (trakovi)
  • 1 mlado čebulo z zelenjem (obročki)
  • 1,5 l vode ali zelenjavne juhe
  • sol
  • sveže mlet poper
  • 100 g zamrznjenega ali svežega graha
  • luštrek
  • sesekljan peteršilj za okrasitev

Za približno 12–16 cmočkov:

  • 1 žlico masla + 1 žlico olja
  • 1 manjšo drobno sesekljano čebulo
  • 1 kocko kvasa (42 g)
  • 2 žlici moke
  • 1–2 jajci, sol
  • sveže mlet poper
  • 1 žličko majarona
  • drobtine po potrebi

Priprava

Najprej pripravite maso za cmočke. Na maščobi stekleno popražite čebulo. Dodajte zdrobljen kvas in ga razpustite pri srednji temperaturi. Vse skupaj pecite toliko časa, dokler se kvas ne poveže in se maščoba loči od njega. Nato dodajte moko, vse skupaj še malo popecite, posodo odstavite s kuhalne površine in počakajte, da se mešanica ohladi. Nato ji primešajte jajce ali jajci, sol, poper, majaron in drobtine, da dobite gladko, vendar ne preveč trdo maso. Iz nje oblikujte majhne cmočke.

V posodi segrejte maslo in olje ter na maščobi popražite zelenjavo (razen graha) in čebulo. Prilijte mlačno vodo ali juho, vse skupaj solite, dodajte še 1 vejico luštreka in juho zavrite. Lahno naj vre približno 10 minut, nato dodajte še grah in v vrelo vodo položite še cmočke. Kuhajte jih približno 3 minute. Kuhani so, ko priplavajo na površino. Juho po potrebi še začinite in jo okrasite z zelišči.

Čas priprave: približno 40 minut.

Na osebo: približno 350 kcal, beljakovine: 12 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 35 g.