3 načini za odpravo prazničnega stresa

23. 12. 2012

Predstavljamo vam 3 preproste načine, ki vas lahko odrešijo prazničnega stresa. Vzamejo vam le pet minut na dan!

Stres lahko nastane kot odziv, sprožen na osnovi preteklih izkušenj. Že to, da se zaveste, koliko dela boste imeli čez božične praznike, lahko povzroči manjši napad panike.

Mnogi ljudje imajo tudi slabe otroške spomine na božične praznike, ki lahko prav tako povzročijo stres. Nekateri ljudje lahko čutijo močno žalost in tudi stres, ker niso s svojo družino in prijatelji ali pa morajo biti v stiku s sorodniki, ki jih težko prenašajo.

Nesigurnost in anksioznost glede prihodnosti in denarja, občutki manjvrednosti, žalost zaradi neizpolnjenih ciljev, pomanjkanje časa, vse to so razlogi in občutja, ki krepijo stres, in obratno, povečan stres krepi  te občutke.

Kako pregnati 'praznični stres'?

Kako si torej lahko pomagamo pregnati stres in negativne občutke, ki nas pestijo v tem času?

Kot prvo je pomembno, da se zavedate, da niste edini, ki se tako počutite. Statistično se tako počuti milijone ljudi vsepovsod po svetu. To so morda ravno ljudje, ki vas obkrožajo s prešernimi nasmehi, tisti, za katere bi rekli,da imajo vse; denar, zdravje, odlično družino.

Drugo, kar lahko storite je, da se izogibate instant zadovoljstvu. To so stvari kot je sladka in mastna hrana, alkohol in vse ostale zasvajajoče substance. Instant zadovoljstvo je kot sladkor za diabetika. Hitro vrne energijo in nato še hitreje sesuje organizem.

Kot tretje pa lahko uporabite eno izmed naslednjih tehnik, ki učinkovito in uspešno odpravljajo stres:

  • Tehnika - Disociacija
  • Tehnika - Preokvirjanje
  • Tehnika - Sidranje

O tehnikah, ki odpravljajo stres, si preberite v prispevku 3 tehnike za odpravo prazničnega stresa.

Napisal Marko Preston