4 stvari, za katere si otroci želijo, da bi jih starši vedeli in razumeli

4 stvari, za katere si otroci želijo, da bi jih starši vedeli in razumeli (foto: profimedia) profimedia
8. 12. 2020

Premalokrat pomislimo, da bi tudi otroci lahko dali svojim staršem kakšno lekcijo iz vzgoje. Nekaj lekcij je zapisala Swati Lodha - pisateljica in učiteljica ter avtorica knjige - Ne vzgajajte otrok, vzgajajte raje sebe. Sam pravi, da nihče ni popoln, tudi nobena mama ni popolna. 

Tukaj je zbrala 4 stvari, ki bi jih otroci radi povedali svojim staršem.

1. Nesoglasje ni isto kot nespoštovanje


Mnogi otroci so povedali, da njihovi starši drugačno mnenje vidijo kot nespoštovanje, a da se to njim ne zdi isto. Otroci si želijo, da bi starši kdaj spoštovali njihove argumente. Tudi starši bi morali biti kdaj poslušni in razumeti otrokove razloge za določene odločitve in vedenje.

profimedia
2. Otrokom ni potrebno govoriti, da so najboljši  

Starši so zelo čustveni, ko gre za njihove otroke, vanje vlagajo veliko energije in si želijo, da bi bili najboljši. Starši precenjujejo svoje otroke in kmalu tudi otroci začnejo precenjevati sebe.

No, Swati se je pogovarjala s številnimi otroki, ki ne marajo tega napihovanja njihovih uspehov, saj znajo sami povsem dobro oceniti, kako dobri so v resnici. Želijo si, da bi bili starši bolj realni in da bi jih videli takšne kakršne v resnici so. "S svojimi strahovi in ​​sanjami bi se starši morali soočiti vsaj tako pametno kot otroci," pojasnjuje Swatijeva.

profimedia

 

3. Otroci ves čas dobivajo povratne informacije o svojem (ne)delu. Tudi starši bi jih morali!


Odraščanje je doba, ko nas vsi ves čas ocenjujejo - v šoli, doma, pri starih starših, v trgovini, na ulici ... Vsi samo gledajo, kaj bodo otroci in mladostniki naredili. Otroci se ne počutijo dobro, ko se nanje ves čas lepi znamke, kakšni so. Prav tako pa so otroci opazili, da prav nihče ne ocenjuje staršev in njihovega obnašanja, čeprav tudi to večkrat ni prav vzorno.

profimedia

4. Mame in očetje ne bi smeli biti tako osredotočeni le na rezultate


Starši so nori na rezultate, predvsem na merljive rezultate. Otroke s katerimi je govorila strokovnjakinja, je zelo motilo, da so jim ves čas dajali ocene, nagrade, preverjali so njihovo znanje, prisotnost. Otroci si želijo, da bi se njihov trud in delo cenilo, tudi če za to niso ocenjeni, in tudi, če jim kdaj kaj ne uspe najbolje.