4 vedenjski vzorci, ki razkrijejo prikritega narcisa

4 vedenjski vzorci, ki razkrijejo prikritega narcisa (foto: Cottonbro | Pexels) Cottonbro | Pexels
18. 5. 2022

Narcisa oziroma narcistično osebnostno motnjo prepoznamo po izredno močni potrebi po občudovanju, po pretirani občutljivosti na kritiko, po pomanjkanju empatije … Toda včasih pri osebi ni opaziti teh znakov.

Ni grandiozna, predrzna, tekmovalna, ne uporablja arogantnih opazk, ne manipulira in pri njej ne boste opazili pomanjkanja empatije. Ravno obratno … Morda je zelo pozorna in se je pripravljena prilagoditi vašim potrebam. Lahko je celo tiha in zadržana, ker ne želi pritegniti pozornosti, ali precej sproščena.

Vam zveni, kot da gre za narcisa?

Dejstvo je, da so narcistične lastnosti pri vsakem posamezniku različno izrazite in osebe imajo tudi druge lastnosti, ki so lahko nasprotne narcističnim.

Obstaja pa ena situacija, v kateri bo narcis pokazal svoj pravi obraz ...
Profimedia

Konflikt!

To navajata tudi dve knjigi na to temo:

  • Re-thinking Narcissism avtorja dr. Craiga Malkina in
  • The Narcissist You Know, ki jo je napisal dr. Joseph Burgo.

Oba avtorja zavzemata stališče, da gre v resnici za osebo, ki je čustveno ranjena. S svojim vedenjem pa to prikriva ali poskuša to bolečino ublažiti.  

Razen, ko pride do konflikta – ko se tudi najbolj umirjeni med nami postavimo v obrambo –, takrat se narcis razkrije v celoti. Ko se namreč narcis počuti ogroženega, je zmaga ali zaščita sebe, vse, kar je narcisu v tistem trenutku pomembno. Ne glede na posledice.   
Kakšen konflikt najbolje razkrije narcisa?

Kakršenkoli pravzaprav. In kadarkoli, piše na psichologytoday Peg Streep, ki je imela osebno izkušnjo.

Lahko gre za nepomemben prepirček ali resno situacijo, kot je ločitev in srečanje na sodišču. Pri zadnjem lahko opustite upanje na razumno pogajanje ali mediacijo - pravemu narcisu bo vseeno, pravi.  

Peg Streep v svojem zapisu navaja še nekaj oblik vedenja, ki so značilni za narcisa:

Tu so 4 vedenjski vzorci, ki razkrijejo prikritega narcisa

Profimedia

1. Čustva kot vroč krompir

Craig Malkin v knjigi opiše naslednji scenarij: s partnerjem se želite pogovoriti o njegovem omalovažujočem vedenju in pomanjkanju povezanosti, on pa odgovori, da ne gre za to, temveč, da se preprosto ne želi odzvati na vašo jezo in neprestano pritoževanje.

V resnici ste mu s tem stopili na žulj, a namesto, da bi prevzel ta čustva, jih naloži na vaša ramena.

Povsem mogoče je tudi, da vas bo to razjezilo, čeprav prej niste bili jezni. To mu omogoči, da dobi prednost.

Narcisu je v resnici vseeno, kako se počutite ali kaj menite – prav tako nima želje, da bi situacijo popravil –, ta igra z vročim krompirjem pa bo delovala v vašo škodo, še posebej, če vam je mar zanj ali zanjo.  

Počutili se boste krive: »Prav ima, res sem bil/a jezen/a.«

Kakorkoli: krivda je vedno na vaši strani, nikoli na njegovi oz. njeni.

2. Ob zahtevi se umakne, nato napade

Nekateri to obliko vedenja opisujejo kot najbolj toksično – in takšen vzorec pogosto pripelje do konca razmerja.

Gre za vzorec, ki se sicer lahko pojavi v kateremkoli razmerju, ne nujno le v razmerju z narcisom.

Tako se začne: oseba postavi zahtevo oz. naslovi temo, vprašanje, problem, za katerega želi, da se razreši, partner se umakne, fizično in čustveno.

Vzorec je še posebej toksičen, ker se stopnjuje, piše Peg. Ker se vprašanje v resnici nikoli ne razreši, oseba postane vse bolj frustrirana in tudi vse glasnejša. Druga stran se seveda še bolj umakne. Obe strani pa se počutita prizadeti in užaljeni.

Narcis se bo ali umaknil ali postal agresiven – a na koncu bo krivdo zvalil na partnerja, ki postavlja 'zahtevo', ter vedenje označil kot napako ali pomanjkljivost ipd.

In spet: oseba se bo zaradi takšnega vedenja narcisa počutila krivo.

3. Maščevalnost

Profimedia

Joseph Burgo piše, da gre v bistvu za tip narcisa.

Pozabite na kompromise ali izravnavanje razlik ipd. – maščevalen narcis ne bo storil ničesar od naštetega. Narcis bo tudi brez težav lagal, ne glede na to, za kako sramotne besede gre.

Toda čeprav maščevalen do obisti, se bo poskušal predstaviti kot žrtev krivice – ne kot maščevalec – ne glede na okoliščine.

Zaradi tega izkrivljenega odnosa do resničnosti, bo ekstremni narcis verjel svojim lažem. Ne bo se označil kot lažnivca, temveč kot razburjenega zagovornika 'resnice', piše Joseph Burgo v svoji knjigi.

Kot je na lastni koži izkusila tudi Peg, lahko maščevalni narcis zveni zelo razumno, kljub temu, da je vse, kar je povedal, laž. In storil bo vse, da bo izpodbil vaše argumente, razširil govorice, napadel vaš ugled.  

Zato se je tako težko boriti proti njemu ali njej – še posebej na sodišču, pravi Peg.

4. Ravnodušnost

Večina ljudi si ne želi prekinjenih odnosov zaradi nesporazuma ali prepira. V danih okoliščinah se večina poskuša vesti karseda razumno in pošteno.

Razen, ko gre za maščevalnega narcisa, ki mu ne bi mogli biti bolj vseeno. Rezultat – uničen odnos – je cena, ki jo mora plačati, da doseže tisto, kar želi. Tako situacijo vidi narcis.  

Ko veste, kako se oseba odzove v konfliktu, vam to ne pomaga le pri pripravi strategije, temveč vas pripravi tudi na žalostno resnico. Verjetno ni razumnega načina, kako ustaviti takšno vedenje narcisa.

In ni čudno, da je okrevanje po konfliktu z narcisom tako težko, frustrirajoče in včasih grenko.

Preberite še:
Profimedia

Vir: www.psychologytoday.com