5 toksičnih prepričanj, ki se jih znebite ta trenutek (ker zastrupljajo um in srce)

5 toksičnih prepričanj, ki se jih znebite ta trenutek (ker zastrupljajo um in srce) (foto: Leon Biss | Unsplash) Leon Biss | Unsplash
20. 8. 2022

Kadar doživimo neprijetno čustvo, je naš prvi instinkt, da bi ga ignorirali ali potlačili. To je po svoje razumljivo, saj si nihče ne želi živeti s težo emocionalne bolečine. Toda, če svoja čustva zavračamo, lahko stvari še poslabšamo. Odpravite negativna prepričanja in polno zaživite!

Čustva nam dajejo koristne informacije o življenju

Veliko bolj zdravo za nas je, da se čustva, ne glede na to, kakšna so, naučimo sprejemati, namesto, da bi jih potlačili.

To pomeni, da vsako čustvo, ki nas prevzame, najsibo jeza, ljubosumje, žalost ali strah, opazimo in dovolimo – ne da bi ga takoj ovrednotili, mu pritisnili negativno nalepko ali ga skušali spreobrniti v nekaj bolj pozitivnega.

Ko razumemo, da čustev ni potrebno nadzorovati, bo naše bivanje lažje.

Čustva nam ne delajo škode, kar pa ne velja za naše reakcije nanje: utapljanje žalosti v alkoholu ali prenajedanje, tešenje jeze v pretepu … Vse to nam na dolgi rok lahko zelo škoduje.

Raziskave so pokazale, da redna vaja v sprejemanju naših emocij vodi v bolj stabilno življenje, kjer je manj znakov stresa, anksioznosti in depresije. Vendar je pomembno, da ločimo med sprejemanjem čustev in samotrpinčenjem oziroma igranjem žrtve.

Bistvo sprejemanja je v ravnovesju.
Zahodnjaška družba nas nenehno sili v to, da smo pozitivno naravnani, kar pa ni realistično. Naša življenja so skupek dobrih in slabih trenutkov, samo to je naravno in tako je prav.

Sposobnost sprejemanja svojih čustev je dokaz, da se imate radi.

Izbijte si iz glave teh 5 toksičnih prepričanj:

Naša prepričanja oblikujejo naš pogled na svet in vplivajo na odnos, ki ga imamo do sebe. Če so napačna, lahko zelo negativno vplivajo tudi na naše medsebojne odnose.

Takšna prepričanja sabotirajo vaše življenje:

1. Moja sedanjost je napovedovalka moje prihodnosti

Kadar nam ne gre najbolje, smo prepričani, da bo tako tudi ostalo – ali pa bo šlo samo še na slabše. Ko nam gre vse kot po maslu, smo globoko v sebi prepričani, da ne bo trajalo – včasih celo čakamo na trenutek, ko bodo stvari splavale po vodi.

Ta samoizpolnjujoča se prerokba je zelo nevarna. Vesolje se nenehno spreminja, zakaj se ne bi tudi mi? Nič ne ostane za večno takšno, kot je. Ko gredo stvari narobe, verjemite in zaupajte, da se bodo slej kot prej spremenile.

2. Ranljivost je nevarna

Nihče ne uživa, kadar se počuti neprijetno v svoji koži. Toda dejstvo je, da smo sposobni velikih premikov šele, ko zapustimo svojo cono udobja.

Edini način, da to storimo pa je, da sprejmemo vse svoje napake in se pripravimo na to, da nam bo ob nekaterih novih stvareh na začetku pač težko. Če se soočimo s svojimi strahovi in vsemi občutki, bomo pridobivali na osebnostni moči in sčasom se bomo vedno lažje odpirali novostim, v katerih se skrivajo pozitivne priložnosti.

Nikoli ne boste vedeli, česa ste sposobni, če se boste oklepali starih načinov!

3. Samota je problem

Kako se imate lahko radi, če vam v lastni družbi ni prijetno?

Čas je, da se zaveste, da ste edina oseba, na katero se lahko vedno zanesete. Kot pravi budizem, sreča prihaja od znotraj, zato se nehajte zanašati na zunanje faktorje, ki bi vam dajali vrednost in vas spravljali v boljšo voljo.

4. Treba je pripadati

Naučeni smo verjeti, da moramo nekaj pripadati, da bi bili srečni. Problem je, če želimo pripadati za vsako ceno in ne spoštujemo svoje unikatnosti.

Namesto, da se trudite ugajati drugim in biti povabljeni v njihov krog, najsibo v službi ali privat, sprejmite svojo posebnosti in pozabite na to, da morate biti 'normalni'.  Najbolj srečni so tisti, ki so zvesti sami sebi.

5. Vsi so proti meni

Nekateri izmed nas vse, kar drugi naredijo ali česa ne naredijo, dojemamo kot osebno žalitev. Če zapademo v takšno mišljenje, bomo več čas obremenjeni in nesrečni.

Dejstvo je, da vam nihče noče nič slabega in da obnašanje drugih več pove o njih kot o vas samih.

Ne mislite, da se svet vrti okrog vas, obenem pa si dajte priložnost, da vidite pozitivno v sebi in v drugih in bodite hvaležni za vse lepo, kaj vam življenje prinaša.

Preberite tudi:
6 znakov, da se vam bo kmalu zgodilo nekaj dobrega

Vir: Hackspirit