7 razlogov, zaradi katerih bi morali zapustiti svoje območje udobja in zakaj tega ne boste nikoli obžalovali

7 razlogov, zaradi katerih bi morali zapustiti svoje območje udobja in zakaj tega ne boste nikoli obžalovali (foto: Averie Woodard | Unsplash) Averie Woodard | Unsplash
20. 3. 2022

Kdaj ste nazadnje v sebi začutili tisti vznemirljivi in edinstveni občutek, ko se človek poda v nekaj novega? Je postalo vse preveč rutinsko in utrujajoče? Še veste, h kakšnemu cilju stremite? Tu je 7 razlogov, zaradi katerih bi morali zapustiti svoje območje udobja in zakaj tega ne boste nikoli obžalovali.

Seveda se zapuščanje območja udobja pri vsakem posamezniku razlikuje, a morda se le najdete v spodnjih točkah.

Pa ne pozabite: naj bo občutek še tako nelagoden in zastrašujoč, na koncu bodo pozitivne plati drastično odtehtale začetno nelagodje. 

1. Zunaj območja udobja boste doživeli resnični razvoj

Še posebej, če boste doživeli poraz. Osebnostna rast se rojeva prav iz težav in nelagodja.

»Nihče še nikoli ni postal zanimiv tako, da mu ni nikoli spodletelo. Bolj boste propadali in se spet dvigali, boljši človek boste postali. Ste že kdaj spoznali človeka, ki mu gre vse kot po maslu, pa se mu za to ni bilo treba nič potruditi? Ponavadi so globoki kot luža. Ali pa sploh ne obstajajo.« Chris Hardwick

Neuspeh torej ne pomeni konca, ampak zgolj začetek. Pri neuspehu se lahko naučimo in pridobimo veliko več kot pri uspehu. Vendar ne glede na to, ali ste pri novih podvigih uspešni ali ne, izkušnje, ki jih boste pridobili, če boste stopili iz svojega območja udobja, bodo nešetetokrat bolj dragocene, kot če se na to pot sploh ne bi podali.

2. Postali boste bolj odprti in razumevajoči

Življenje je polno raznolikih in edinstvenih ljudi, a ko smo ujeti v rutino, nas rado vleče k tistim, ki so nam podobni, ki se z nami o vsem strinjajo. In tako se lahko zgodi, da postanete pristranski in bolj zaprti.

Če boste območje udobja, v katerem vas obkrožajo le ljudje, na katere ste navajeni, zapustili, boste tako izpostavljeni tudi drugačnim načinom razmišljanja, drugačnim mnenjem, zaradi česar razlik med ljudmi ne boste le bolje razumeli, temveč jih boste začeli tudi ceniti.

Vsakdo ima za svoje mnenje razlog, ki je velikokrat globlji od tistega, kar vidite na površju.

3. Odkrili boste strast, za katero prej sploh niste vedeli

Ko boste zapustili območje udobja, se s tem ne boste lotili le stvari, ki ste si jih vedno želeli, ampak boste odkrili tudi druge, za katere niste vedeli, da vam bodo všeč.

Nenadoma bo v vašem življenju veliko strasti, morda boste odkrili pisanje, fotografijo ... in presenetilo vas bo, kako hitro se bodo stvari začele postavljati na svoje mesto.

4. Jasneje boste razmišljali

Ker se boste otresli nesmiselnih distrakcij svojega območja udobja. Denimo ene in iste oddaje, iste aplikacije ...  V rutinah nam je udobno, zato naš um pogosto preprosto zaspi.

Presenetilo vas bo, kako jasneje boste razmišljali, če boste preprosto izklopili telefon in televizijo ter se lotili raziskovanja nečesa povsem novega. Možgani bodo začeli delovati, ne da bi se morali za to potruditi.

5. Postali boste tudi bolj samozavestni in družabni

Ko preizkušate nove aktivnosti in se lotevate stvari, ki jih še niste počeli, počasi pridobivate tudi samozavest. Če ste jo iskali ali ne.

Sem spada tudi komunikacija z ljudmi, ki jih ne poznate. Namreč, ko boste komunicirali z ljudmi, s katerimi se ponavadi ne bi pogovarjali, se boste s tem premaknili iz območja udobja. Zato pohvalite koga, ki ga ne poznate. Kaj pa je najhujše, kar se lahko zgodi?

Samozavest in družabne veščine bodo stranski produkt vašega premika iz tistega, kar poznate, kar nas pripelje do naslednje točke ...

6. Postali boste boljši pripovedovalec

Tako kot boste naravno pridobili samozavest in družabne veščine, ko boste zapustili območje udobja, se bo to zgodilo tudi z zgodbami.

Nore in fantastične stvari se vam bodo vedno pogosteje dogajale. Ne da bi se trudili, boste začeli zbirati zanimive zgodbe in vsi vaši polomi ter uspehi bodo nekako postali zgodba, ne pa ponavljajoč se seznam opravil.

7. Odkrili boste svetove, za katere prej niste vedeli

Nenazadnje boste odkrili še ogromno različnih skupin in kultur, ki vas bodo očarale.

Strast in skupnost ljudi obstajata pri nešteto aktivnostih, tudi tistih, ki so na vašem seznamu. Pri vsaki hrani obstajajo njeni ljubitelji, za vsako glasbeno zvrst se najdejo poslušalci, vsak šport ima svoje navijače in vsak poklic svoje profesionalce.

Na svetu je na tisoče različnih kultur in skupnosti, ki jih še niste izkusili, vse pa so polne ljudi, ki do svojih poklicev čutijo prav toliko ljubezni in strasti kot vi.

Odkrivanje in deljenje novih strasti z drugimi pa je nekaj najlepšega, kar obstaja.

Možnosti so neskončne, zato se še danes podajte v iskanje novih svetov.

»Prvi korak do napredka je odločitev, da NE boste ostali tam, kjer ste.« Chauncey Depew

Najtežji sicer, a ko ga boste naredili, se boste še dolgo spraševali "Zakaj tega nisem storil/a že prej?". Vsaka sekunda, ki jo preživite na tem svetu, je dragocena, zato ne zapravite niti ene same s premišljevanjem, če bi morali nekaj storiti ali nie. Življenje čaka, da prevzamete njegove vajeti.

Vir: tinybuddha.com