8 'prikritih' znakov, da je vaš partner depresiven

8 'prikritih' znakov, da je vaš partner depresiven (foto: Profimedia) Profimedia
6. 4. 2019

Če ne vemo, na kaj vse moramo biti pozorni, ne bomo opazili, da partner počasi drsi v depresijo. Morda pa spremembe celo opazimo, a si jih razlagamo drugače.

Terapevti naštevajo naslednje znake, ki zahtevajo pozornost, če so prisotni že več kot dva tedna:

Depresivni ljudje navadno iščejo samoto. Toda partnerica oz. partner se morda ne bo takoj zaprl med štiri stene, se bo pa zato začel ukvarjati z dejavnostmi, kjer je lahko sam, umikal se bo družbi ali morda pogosteje posedal pred televizijo.

Depresivni ljudje so pogosto utrujeni. Za kar je med drugim kriva nespečnost, eden prvih znakov depresije. Čeprav se nespečnost sprva ne zdi nič nenavadnega, je dobro spremljati vzorec. Raziskave so tudi pokazale 10-krat večjo verjetnost za razvoj depresije pri ljudeh, ki imajo težave s spanjem.

Pomanjkanje motivacije. Je partner, sicer točen in natančen, nenadoma razvil novo navado in zamuja? V takšnem stanju se je težko motivirati za karkoli, kar se lahko izraža v vse pogostejšem zamujanju. Številni imajo težave tudi z jutranjim vstajanjem.

Izogibanje obveznostim. Tudi najpreprostejše naloge, kot je denimo postaviti umazano posodo v pomivalno korito ali pomivalni stroj, postanejo izredno naporne.

Pretiravanje. Včasih pa depresivni ljudje razvijejo tudi takšne navade - pretiravajo: z alkoholom, igrami na srečo, nakupovanjem, s pornografijo ali z ekstremno dolgim delovnim urnikom. Vse, da bi se izognili negativnim občutkom.

Vzkipljivost. Imate občutek, da večkrat vzkipi? Depresija spremeni človekovo čustvovanje in vedenje. Zaradi stresa in občutka preobremenjenosti čustva privrejo na površje tudi v obliki, ki je niste vajeni.

Sprememba videza. Hujšanje ali hitro pridobivanje na teži, nizka samopodoba ... Spremembe v teži so izredno pogoste pri depresivnih ljudeh, največkrat so posledica čustvenega hranjenja. Nič nenavadnega tudi ni, če v mesecu dni izgubi pet, deset kilogramov ali celo več. Včasih pa se kaže tudi v pomanjkanju zanimanja za videz: ona nenadoma ne nosi več ličil, on se ne brije, frizura je nepomembna ...

Pomanjkanje zanimanja za seks. Faktorjev, ki vplivajo na spolnost, je sicer veliko: služba, urnik, hormoni ... A tudi depresija se uvršča na seznam.

Depresija je bolezen, ki vpliva tako na psihično kot na telesno počutje. Zaradi motnje v delovanju možganov se spremeni bolnikovo čustvovanje, mišljenje, vedenje in telesne funkcije.

Seveda diagnoze nikar ne postavljajte sami. Bodite pa pozorni in če sumite, da spremenjeno vedenje vašega partnerja ni tako nedolžno, se pogovorite z zdravnikom.

Vir: www.mypartnerisdepressed.com

Preverite še: 3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

In preizkusite: Preprost način za umiritev, ki ga lahko uporabite ta trenutek (in vsakič, ko se znajdete v stresnih okoliščinah)