Stvari, ki jih ne smemo izreči prijateljici ali prijatelju, ki se je ravnokar razšel s partnerjem

Vzemite si čas in prisluhnite. (foto: Profimedia) Profimedia
1. 12. 2018

Ločitev oziroma konec ljubezenske zveze, zlasti če je trajala več let, desetletij, je ena najtežjih in najbolj stresnih življenjskih preizkušenj. Ko doleti našega prijatelja ali prijateljico, popazimo na svoje besede, da jim bomo resnično v oporo in pomoč.

1. Vsakdo potrebuje čas: običajno več časa, kot bi si mislili.

"Mar je še nisi prebolel? Pa saj je že eno leto od tega ..."
"Sploh ne vem, zakaj še vedno govoriš o njem, a nisi ti pustila njega?"
"Pol leta je preteklo, ti pa še vedno žaluješ. Zakaj si ne priskrbiš kakšnih tablet ali obiščeš terapevta?"
"Tvoj jok je tako glasen, ljudje naju gledajo ..."

Seveda nas imajo prijatelji najraje, ko smo nasmejani in zabavni, in tudi mi smo najraje v veseli in sproščeni družbi. Žal pač ni vedno tako. Zato bodite razumevajoči. Spomnite se, da ste tudi vi potrebovali čas, da ste nekoga zares preboleli. Ta čas ni za vse enak, kot tudi vezi med nami niso enako globoke, predvsem pa je vsak človek zgodba zase in tako tudi čustvuje. Tudi sanje, ki smo jih z nekdanjim partnerjem delili, so edinstvene.

Svojega prebolevanja človek ne bi smel pred nikomer opravičevati ali ga meriti. Z razlogom pravimo: Čas celi rane. Žalost, jeza, občutek izgube, zanikanje ali depresija so sprva povsem normalni odzivi na razhod.

Namesto tega prijatelju ali prijateljici povejte: "Rad/a te imam, pa če jamraš še celo desetletje ali se že jutri spet poročiš! Tukaj sem: ne glede na vse. Na, izvoli robček ..."

2. Pogost odziv na razhod so obrambni mehanizmi, ki se nezavedno sprožijo v ljudeh, ki spremljajo razhod.

"Ne predstavljam si, da bi bil/a pri teh letih spet samski/a."
"Midva z mojim/mojo sva zelo stabilna, v vseh teh letih nisva izpustila skupnega petkovega večera."
"Nisem te povabil/a, ker so prišli sami pari, pa sem mislil/a, da ti bo zato neprijetno."
"Da ne bi svojih idej o odnosih slučajno razlagal/a moji/mojemu partnerju, kar zase jih obdrži, prosim."

Ko nam prijatelj kljub grenkobi in občutku poraženosti pove, da se je njegova ljubezenska zveza končala, nam seveda ne sugerira, naj sami storimo enako. Prav tako to ne pomeni, da bi ta prijatelj rad osvojil našega partnerja. Kdor je sveže samski, tudi ne išče kroga samskih zaveznikov, s katerimi bi rad osvojil svet.

Običajno v prvih tednih po razhodu človek rabi mir, da si zjasni pogled in vse skupaj dobro premisli. Ko gre med ljudi, pa mu nikar ne prilepite etikete 'samski', ne pomilujte ga. Spomnite se, kako ste se počutili vi, ko se vam je svet nenadoma sesedel v prah.

Namesto tega prijatelju ali prijateljici povejte: "Ne glede na to, kaj se dogaja v tvojem ljubezenskem življenju, si najin/a prijatelj/ica. Povej mi, če in kako ti lahko pomagam."

3. Hudič se skriva v podrobnostih.

"Kaj je šlo narobe? Vse mi povej!"
"Te je prevarala? Ali si ti prevaral njo?!!"
"Dobiš otroke, avto, hišo?"
"Mislim, da sem včeraj videla tvojega bivšega v trgovini. Malo je shujšal, se mi zdi ... Zraven je bila pa ena mlajša blondinka."

Boleči dogodki, kot je konec razmerja, prinesejo same neprijetne reči: boj za skrbništvo nad otroci, tiho vojno za (skupne) prijatelje ali lastnino, domače živali ...  Sredi vsega tega si razočarani posameznik nikakor ne želi, da bi razhod kogarkoli zabaval, že tako je težak. Zato tudi nikomur ni prijetno govoriti o najmanjših podrobnostih in na dolgo in široko razlagati, zakaj (po drugi strani: če prijatelj dejansko izrazi željo in z vami analizira detajle, mu tega nikar ne odrecite, kajti to je način, kako si prav tako zaceli rane - da glasno govori o tem, kar je doživel. Če je temu tako, boste kmalu ugotovili sami, saj bo sam začel/nadaljeval razlago).

Za razhod ne obstaja en sam razlog in življenje ni črno-belo. Bodite uvidevni. Navsezadnje gre za izgubo.

Namesto tega prijatelju ali prijateljici povejte: "Žal mi je, da moraš vse to prestajati. In vidim, vem, da ti je težko. Če bi šla na martini/če bi rad, da te poslušam brez obsojanja, sem tu, se razume."

Prirejeno po: TinyBuddha

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri