Česa se lahko naučite od ljudi, ki vas spravljajo ob živce?

Česa se lahko naučite od ljudi, ki vas spravljajo ob živce? (foto: Profimedia) Profimedia
1. 12. 2017

Od ljudi, ki nas spravljajo ob pamet, se največkrat oddaljimo in se skušamo izogniti njihovi družbi. Vendar nas lahko naučijo tudi pomembnih življenjskih lekcij.

Od ljudi, s katerimi ne najdete skupnih prepričanj, se lahko naučite naslednjih stvari:

Lastnosti, katerim se morate bolj posvetiti

Vprašajte se, zakaj vam določena oseba ni všeč. Je preveč ukazovalna, zmeraj želi biti prva/prvi, mora biti vse po njeno/njegovo? Če ste se osebi ves čas podrejali, se iz tega lahko naučite, da se morate vedno postaviti tudi za svoje potrebe. Če želite stopiti na zmagovalno stopničko, se potrudite in se ne bojte pokazati svojih dosežkov. Morda morate delati na svoji samozavesti ali včasih prevzeti odgovornost. Ljudi, ki vas spravljajo ob živce, imejte za svoje učitelje.

Pomanjkljivosti, ki jih morate odpraviti

Stvari, ki vas motijo na prijatelju ali znancu, so običajno tiste, ki jih želite popraviti pri sebi. Ker se bojite ali si ne želite priznati, takšne lastnosti opazite na ljudeh, ki vas obkrožajo. Nadležne slike sodelavca vam morda govorijo, da morate manj časa preživeti na družbenih omrežjih. Prijatelj, ki vedno prednost daje sebi in šele nato drugim, vas opominja, da morate včasih več pozornosti nameniti svojim bližnjim. Znanec, ki pokliče le, kadar potrebuje pomoč, vam daje vedeti, da morate vrniti uslugo prijatelju in ponuditi roko, čeprav se vam ne ljubi. Ne spreglejte teh pomembnih lekcij, ki jih imate pred nosom.

Potrdite svoje pravilne odločitve

Niste povsem prepričani, a zdi se vam, da je nova sodelavka opravljiva, zato se v njeni družbi ne počutite sproščeno. Ne zavrnite povabila na kavo, ampak si vzemite nekaj časa, ki ga boste preživeli z njo. Če se bo izkazalo, da je pogovor ves čas tekel o receptorki z grozno frizuro, direktorju, ki se čudno oblači in tajnici s predolgimi nohti, boste vedeli, da ste imeli prav. Toliko negativne energije ne potrebujete v svoji bližini, zato je bolje, da se zadržujete v družbi drugih sodelavcev. Mogoče pa se bo stvar obrnila na bolje in boste spoznali, da ste osebo napačno presodili.

Ne morete pomagati vsem

Čeprav službo opravljate že nekaj let in ob prihodu novega sodelavca želite pomagati z nasveti, jih ta ne upošteva. Vse skuša narediti po svoje, čeprav ne pozna pravil in morate skoraj vsako stvar za njim popraviti. Nekaterim ljudem ne morete pomagati, tako pri novi službi kot na drugih življenjskih področjih. To morate sprejeti in spoznati, da ima vsak pravico živeti po svojih načelih in sprejemati svoje odločitve. Nikogar ne morete prisiliti, da se ravna po vaših besedah, tudi če se izkažejo za pravilne. Pomembno je, da sami veste, da hodite v pravo smer.

Preberite tudi: