Kako se odzivate na komplimente?

Kako se odzivate na komplimente? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
29. 3. 2015 Vir: Lisa

Naš odziv na kompliment je velikokrat odvisen od naše samozavesti in samospoštovanja. Pa tudi od tega, kakšno sliko si ustvarimo o sebi in drugih ljudeh, ki komplimente izrekajo, in od pripisovanja vzrokov za izrečene lepe besede drugega o nas.

Odziv 'agresivneža'

Prva skupina ljudi, ki jih bomo poimenovali 'agresivneži', se na komplimente drugih ljudi odzivajo z zelo neposredno, direktno ali posredno agresijo.

Če agresivnežu nekdo reče, da je nekaj zelo dobro naredil, mu bo ta odgovoril z direktnimi stavki, v katerih je mogoče odkriti neposredno agresijo.

Na primer: "Nehaj se mi dobrikati. Prilizuješ se mi. Se delaš norca iz mene? Ne govori neumnosti!"

Lahko pa se agresivnež odzove s posredno agresijo, z ignoriranjem komplimenta ali spreminjanjem teme.

Agresivnež težko verjame iskrenosti komplimenta, še težje pa kompliment, ki je namenjen ravno njemu, sprejme. Najverjetneje dvomi o svojem uspehu, njegovo samospoštovanje je nizko, izpostavljeno čustvo pa jeza, ki je lahko uničevalna za odnos s sogovornikom.

Odziv pasivnega agresivneža

Druga skupina ljudi, imenovana pasivni agresivneži, so le druga, tiha plat neposrednih in posrednih agresivnežev. Razlika med njimi je ta, da svojo jezo obrnejo navznoter, ponavadi proti sebi; sebe obravnavajo kot glavni vir nesposobnosti, nedoslednosti, napak ali kot nekoga, ki je imel pač srečo, da mu je nekaj uspelo. Ponavadi se navznoter obrnjene jeze ne zavedajo.

Pasivni agresivnež se bo na zgornji kompliment odzval z naslednjimi odzivi: osebo postane sram, zato zardi in pogleda v tla.

S stavki, kot je naslednji, zmanjšuje svojo verodostojnost in doprinos k nekemu uspehu: "Petra mi je pri projektu veliko pomagala, v glavnem je njena zasluga, da je projekt uspel. Sama sem le malo prispevala k temu."

Pasivni agresivneži razlagajo in zmanjšujejo pomen svojega prispevka, dela: "Res je bil že zadnji čas, da sem to stvar končno izpeljala. Tako sem počasna in pikolovska, drugim ljudem bi to uspelo narediti v veliko krajšem času."

Poleg tega se ponižujejo in primerjajo z drugimi osebami: "Niti približno tega ne znam napraviti tako dobro kot ti." Svoj uspeh pripisujejo naključjem in sreči, ne pa svojim sposobnostim in spretnostim.

Odziv asertivneža

Potem pa je tu še tretja skupina, ki jo bomo poimenovali asertivneži, ki znajo sprejeti komplimente, verjamejo v njihovo in sogovornikovo iskrenost in verodostojnost. Imajo pozitivno samospoštovanje – svoje uspehe resnično doživljajo kot uspehe – pa tudi pozitivno samopodobo. Svoja občutja odkrito izražajo, kritike sprejmejo kot dobronamerne.

Asertivnež bo na komplimente reagiral z besedami, kot so: "Hvala, ker si mi to povedal. To me je resnično razveselilo. Hvala, tudi meni se je zdelo, da sem stvar dobro izpeljal. Hvala, tudi jaz sem opazil, da mi je šlo dobro od rok. Me veseli, da se ti projekt zdi dober, kar si bom zapomnil pri naslednjem."

Asertivneži tudi sami odkrito dajejo komplimente drugim ljudem in se odkrito odzovejo, kadar imajo na nasprotni strani opravka z agresivneži.

Kako se vi odzivate na komplimente, pa tudi na kritike?

Spadate v prvo, drugo ali tretjo skupino. Ste šele zdaj začeli razmišljati, da imate težave s sprejemanjem komplimentov in odzivanjem nanje, pravzaprav z jezo, pa tudi s samospoštovanjem in samopodobo?

Naj vas potolažim, da se tretje vrste odzivov lahko naučite, če se zavestno določite za korake v tej smeri, a najprej je treba pogledati vase, si nastaviti ogledalo in v njem dobiti odgovore, kakšni ste, kje so vaše šibke točke, kje kreposti in kako bi želeli šibkosti spremeniti v kreposti in tako postati asertivni.

Ana Zarnik Horvat, univ. dipl. psih. in spec. zakonske in družinske terapije

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri