Obstaja vsaj 9 različnih vrst inteligence. Katera izmed njih pripada vaši osebnosti?

Obstaja vsaj 9 različnih vrst inteligence. Katera izmed njih pripada vaši osebnosti? (foto: Profimedia) Profimedia
17. 9. 2023

Ne obstaja zgolj ena vrsta inteligence, temveč jih je več. Nobena pa ni nad drugo, saj so vse vrste med seboj enakovredne in se dopolnjujejo. 

Teorijo o več vrst inteligenc je razvil doktor Howard Gardner, profesor pedagogike na Univerzi Harvard. Gardner je ugotovil, da so tiste sposobnosti, za katere so drugi znanstveniki mislili, da so le mehke veščine ravnanja z ljudmi, pravzaprav vrste inteligence.

Katera vrsta inteligence najbolje opisuje vaš tip osebnosti?

Glasbena inteligenca

Če ste glasbeno inteligentni, imate radi glasbo, cenite ritem in kompozicijo, ter ste nadarjeni s sposobnostjo komponiranja, petja in/ali igranja instrumenta. Prav tako se ponašate z odličnim spominom za pomnjenje pesmi in razlikovanjem med različnimi zvoki, v glavi pa imate skoraj vedno kakšno pesem.

Logično-matematična inteligenca

Logično inteligentni ljudje imajo sposobnost konceptualnega in abstraktnega razmišljanja, ter prepoznavanja logičnih in številčnih vzorcev. Ljudi z veliko logične inteligence zanimajo vzorci, kategorije in odnosi, ter aritmetični problemi in strateške igre.

Eksistencialna inteligenca

Ljudje z eksistencialno inteligenco se ukvarjajo z globokimi vprašanji v zvezi s človeškim obstojem in nenehno razmišljajo o smislu življenja, ter vprašanjih kot so: zakaj smo se rodili, kakšen je naš namen in podobno.

Naravoslovna inteligenca

Ljudje z naravoslovno inteligenco cenijo naravo in so izjemno čuteči. Pogosto so odlični pri negovanju in gojenju zelenjave, imajo čut za živali. Veliko vedo o naravi, prav tako se o njej radi učijo, hodijo na izlete, sprehode in preživljajo v njej veliko svojega prostega časa.

Telesno-kinestetična inteligenca

Ljudje s to vrsto inteligence imajo radi gibanje, pa naj gre za šport, ples ali kakršno koli drugo telesno aktivnost. Imajo potrebo po tem, da so dejavni. Pohvalijo se lahko s fantastičnimi motoričnimi sposobnostmi, imajo ogromno telesne energije in uživajo v ugotavljanju kako stvari delujejo.

Medosebna inteligenca

Posamezniki s tovrstno inteligenco so sposobni zaznati razpoloženja, motivacijo in želje drugih, nanje pa se znajo tudi ustrezno odzvati. Če vam je poznana ta vrsta inteligence, znate upoštevati različna mnenja in stališča, ter med njimi odlično krmarite in usmerjate.

Jezikovna inteligenca

Če radi berete, pišete in se učite jezikov, ter ste na splošno ljubitelji komunikacije, imate morda jezikovno inteligenco. Ljudje, ki so obdarjeni z jezikovno inteligenco, znajo dobro učiti in razlagati stvari drugim na način, da jih zlahka razumejo. Opazijo slovnične napake, imajo velik besedni zaklad, zapomnijo si znane citate in pregovore, obožujejo pa tudi besedne izzive in branje.

Intrapersonalna inteligenca

Ljudje z intrapersonalno inteligenco so spretni pri ugotavljanju svojih občutkov in vpogledu vase. Hitro se znajo motivirati in doseči cilje. Zavedajo se sebe, so perfekcionistični, neodvisni, intuitivni, introvertirani ter se najbolje učijo in delajo, ko so sami.

Prostorska inteligenca

Če ste med tistimi, ki imajo prostorsko inteligenco, imate sposobnost razmišljanja v slikah in podobah, ter natančne in abstraktne vizualizacije. Z drugimi besedami, razmišljate lahko v treh dimenzijah. Ljudje s to vrsto inteligence so večkrat navdušeni nad sestavljankami in večino prostega časa preživijo z risanjem ali sanjarjenjem. 

Vir: yourtango.com

Preverite tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

Sandi Zajc in Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha pogovarjata o usodnih avgustovskih poplavah, poslanstvu gasilca in kdo je, ko sleče svojo uniformo

Pogovoru prisluhnite tukaj: