Kaj narediti, če imate ljubosumnega prijatelja

Kaj narediti, če imate ljubosumnega prijatelja (foto: Profimedia) Profimedia
1. 10. 2021

Življenje utegne biti polno preizkušenj in osebe, ki so del tega in s katerimi imamo zdrave odnose, so lahko neprecenljiva podpora.

Toda v družbi, v kateri je pogosto prisoten pritisk – za to še posebej dobro poskrbijo družbena omrežja, ki so ustvarila svet, v katerem so vsi srečni in živijo popolno življenje –, zlahka pademo v past primerjanja in negotovosti. Še posebej s tistimi, ki so nam najbližje.

Kdorkoli pravi, da se ni nikoli v življenju srečal z občutkom ljubosumja, zelo verjeto ni iskren – ne do sebe in ne do drugih.

Če ste ljubili oziroma ljubite, ste zagotovo vsaj enkrat občutili ta neprijeten občutek – kar je povsem naravno, pravi dr. Seth Meyers, klinični psiholog.

Seveda pa se to čustvo ne prepleta le v romantični zvezi. Ljubosumje lahko čutimo celo do popolnega neznanca.

Ali prijatelja.

Kaj narediti, če imate ljubosumnega prijatelja?

Profimedia

Takšnega, ki vas ali ignorira, ko se stvari ne odvijajo posebej dobro, ali se posmehuje vašemu uspehu. Kako sploh prepoznate toksično prijateljstvo?

Najprej si poglejmo nekaj tipičnih znakov, ki razkrivajo, da je prijatelj ali prijateljica ljubosumna:
 • Pogosto se začne z dejanji.

Denimo: več let ste varčevali za nakup avtomobila, zdaj se končno pripeljete v svojem novem jeklenem konjičku. Seveda ste presrečni in navdušeni nad vsem, kar je moč najti zunaj in znotraj avtomobila. On/ona pa ga komaj ošini s pogledom.

S prijatelji delite veselo novico, obeta se vam napredovanje – tisto, za katero ste res trdo delali že odkar pomnite. Sledijo glasne »čestitke« … Po katerih pa se vi počutite povsem prazno.

Eden zgodnejših znakov ljubosumja je ponavadi ta, da se zdi, kot da se vaš prijatelj umakne, ko vam gre dobro. Morda vaše novice sploh ne upošteva ali pa povsem ignorira in pozornost hitro obrne na kaj drugega, je za spletno stran oprah.com še povedala Judy Ho, klinična in forenzična nevropsihologinja.

Kasneje boste morda deležni neiskrenih komplimentov in pasivno-agresivnih pripomb, ki vam ne bodo dale miru – pogosto bodo dostavljene na tako subtilen način, da ne boste vedeli, kako se soočiti z njimi.

Profimedia
Še nekaj znakov, da imate ljubosumnega prijatelja ali prijateljico:
 • Pogosto bo izrazil/a, kako nepravično je, ker vi nekaj imate, on/a pa ne. To se lahko nanaša na službo, partnerja, materialne stvari ... Karkoli pravzaprav.
 • Postal/a je izredno tekmovalen/a. Strokovnjaki pravijo, da gresta ekstremna tekmovalnost in ljubosumje z roko v roki.
 • Opazili ste tudi, da je prijatelj ali prijateljica zelo negativen/a in vaše veselje s svojimi komentarji tako rekoč popolnoma zatre.
 • Mora ostati na vrhu. Zato bo vašo dobro novico zasenčili/a s svojo še boljšo novico. Primer: brskate med fotografijami, ko naletite na tiste, ko ste potovali po Indiji, prijatelj/ica pa hiti razlagati, katere žige je mogoče najti v njegovem/njenem potnem listu.
 • Je zelo negotov/a. 
 • V vas poskuša vzbuditi občutek krivde. Ne glede na to, kaj storite ali rečete, vedno.  
Profimedia
 • Ko mu/ji sporočite dobro novico, njegovo/njeno veselje ni iskreno.
 • Ko dosežete nekaj velikega ... No, vašemu prijatelju ali prijateljici se "ne zdi nič takega".
 • Redko oz. nikoli vas ne spodbuja. Ravno obratno. Vedno se osredotoča na to, da nekaj NE (z)morete storiti.
 • Ljubosumni posamezniki prav tako poznajo pogovora kot takšnega – kjer se besede in mnenja izmenjujejo – vedno bodo pozornost preusmerili nazaj na svoje življenje, ko boste vi govori o nečem lepem, dobrem, kar se vam je zgodilo.
 • Od njega ne dobite nikakršne podpore.

To so klasični znaki …

A za tem se pogosto skriva nekaj povsem drugega ...

Profimedia

Zato, če pri prijatelju oz. prijateljici zaznate ljubosumnost, je ne odpišite takoj iz svojega življenja.

Čeprav je ljubosumnost navadno negativna, ta tekmovalnost ni nujno uničujoča. Ljubosumnost je čustvo, ki lahko osebo tudi močno motivira – da se potrudi, da ponovno preuči svoj odnos z drugimi in zakaj ga ni cenila. A potrebno jo je nujno in ustrezno nasloviti.

Če se v sicer zdrav in ljubeč odnos pritihotapi ljubosumje, je skoraj vedno krivo projiciranje. Vaš prijatelj se morda ne zaveda, kako zelo vas vznemirjajo njegovo hladno vedenje ali sovražne pripombe.

Profimedia
Dr. Ho razlaga tudi, da kadar oseba ponotranji negativna prepričanja in pretekla razočaranja, so ta bremena predhodnica ljubosumnega vedenja.

Tista hladna pripomba – morda ne gre za to, kar se trenutno dogaja vam, ta ima verjetno korenine v preteklosti te osebe. Vaša zadeva oz. trenutna situacije je le sprožila in povzročila negotovost, obžalovanje ali travmo.

Ali to pomeni, da je takšno vedenje prijatelja dopustno in morate preprosto molčati in ga sprejeti?
Profimedia
Seveda ne.

Obstajajo načini, kako rešiti situacijo, in ti vključujejo odprtost ter iskrenost. Za začetek odprt in iskren pogovor o tem, zakaj vas je določeno dejanje prizadelo. Prijatelj bo morda še enkrat premislil o svojih besedah.

Če gre za res dobrega dolgoletnega prijatelja ali prijateljico, je mogoče začeti tudi z direktnim vprašanjem. Verjetno ga/jo tudi že tako zelo dobro poznate, da boste kmalu zaznali, kaj se skriva v ozadju. Dovolite mu/ji, da se odpre.

Če je ljubosumnost izredno težka in meji že na patološko ter prijateljstvo postaja škodljivo, pa je morda čas, da ukrepate tudi kako drugače.

A ne pozabite, vedno bodite odkriti. In vedno začnite s potezami, s katerimi lahko zmanjšate težavo in posledično izboljšate situacijo ali celo rešite prijateljstvo.
Poglejte si še video: