Kaj se zgodi z možgani, ko se spopademo s travmo?

Kaj se zgodi z možgani, ko se spopademo s travmo? (foto: profimedia) profimedia
16. 6. 2019

Kaj sploh je travma in kaj se dogaja v možganih, ko se spopadate s takšnim dogodkom? 

Ameriško psihološko društvo travmo opredeljuje kot čustven odziv na hud dogodek, denimo nesrečo, posilstvo ali naravno katastrofo.

Travmo pa seveda lahko povzroči še mnogo drugih stvari; tudi razpad zveze, poškodbe, smrt in mnogo drugih dogodkov. Travmatično je lahko celo ustrahovanje, še posebej kadar traja dlje časa. Vse, kar sproži močan čustveni odziv in tudi pozneje vpliva na vašo psiho, je pravzaprav travma.

Obstaja več vrst travm:
  • Med fizične ponavadi spadajo rane, ki za seboj pustijo brazgotine.

  • Čustvena travma pa je psihična poškodba, ki za seboj pusti notranjo brazgotino.

Pogosta kratkoročna odziva na travmatične dogodke sta šok in zanikanje, dolgoročni simptomi travme pa obsegajo prebliske iz preteklosti, nočne more, osamitev, nespečnost, čustvene izbruhe, depresijo ter celo utrujenost in slabost. Vse to spada med običajne odzive na travmo, težave pa nastopijo, ko se ti odzivi ponavljajo, ne da bi se posameznik spopadel s tem, kar jih povzroča. Takrat vsakdanje življenje postane kaotično, posameznik pa težav ne zmore premagovati. Zato je pomembno, da se naučimo predelati čustveno bolečino, ki jo povzroča travma in spet zaživimo.

Kaj se zgodi z možgani, ko se spopademo s travmo?

Da travma povzroča notranje brazgotine, popolnoma drži. Lahko spremeni možgane in vpliva na tri predele – na amigdalo, hipokampus in prefrontalni korteks. Posttravmatska stresna motnja lahko celo spremeni velikost vaših možganov.

Ob soočenju s travmo preidete v stanje boja, umika oziroma okamenelosti, kar povzroči prekomerno proizvajanje stresnega hormona kortizola. Ta spremeni povezave v možganih, kar vodi v čustveno in psihično stisko. Vsakič ko travmo podoživite oziroma vas nekaj izzove, pride do prekomernega proizvajanja kortizola, ki povzroči stanje visoke napetosti (izjemna občutljivost, visoko zavedanje in tresavica).

Bolj kot to, ali je travmo povzročila srčna bolečina, bolezen ali kakšen drug travmatičen dogodek, je pomembno, da okrevate in spet zaživite. 

Preverite tudi: