"Kaj si želim, da bi vedela pred svojim prvim paničnim napadom" (kako je zares doživeti panični napad in kaj storiti)

"Kaj si želim, da bi vedela pred svojim prvim paničnim napadom" (kako je zares doživeti panični napad in kaj storiti) (foto: profimedia) profimedia
25. 7. 2021

"Prvega paničnega napada se še vedno spomnim, kot bi ga doživela včeraj, čeprav je od tega minilo pol leta. Občutki so še vedno tu."

"Bil je običajen natrpan dan, nič nenavadnega. Hodila sem proti vlaku, ko me je partner poklical, naj kupim nekaj za večerjo.

Ko sem končala klic, je moje srce začelo razbijati. Začela sem loviti sapo. Vsak zvok na ulici je odzvanjal v mojih ušesih. Oblil me je pot po celem telesu. 

Tunel, skozi katerega se sprehodim vsak dan, je bil sedaj zastrašujoč. Naslonila sem se na steno in skušala upočasniti srce in dih. Zdelo se je, kot da se je čas upočasnil, moje srce pa je še vedno divjalo. Nisem imela pojma, kaj se dogaja z mano. Končno sem se odlepila od stene, šla v trgovino in kupila večerjo samo za partnerja. Meni je že ob misli na hrano postalo slabo. 

Celoten dogodek me je milo rečeno begal in prestrašil, najslabše pa je bilo, da nisem vedela, kaj se je sploh zgodilo. Po raziskovanju sem ugotovila, da sem doživela panični napad. 

Takrat sem spoznala, da anksioznost lahko doleti vsakogar. V študentskih letih mentalnemu zdravju na žalost nisem dala prednosti, pravzaprav zame ni niti obstajalo. A če bi vedela, kaj se z mano dogaja, bi bila zagotovo manj prestrašena, kot sem bila sicer. 

Zato je tu nekaj dejstev, ki bi jih moral vedeti vsak, ne glede na to ali je že doživel panični napad ali ne. 

1. ZGODILO SE BO, KO NAJMANJ PRIČAKUJEŠ

Po prvem paničnem napadu sem jih doživela še kar nekaj. Prišla sem do zaključka, da nikoli ni opozorila, preden se bo zgodilo. Zato moramo biti vedno pripravljeni. 

Sama se zato poslužujem aplikacije, ki pomaga nadzorovati in umiriti dihanje. Panični napad med jutranjo vožnjo v službo ni nič kaj prijeten, a z aplikacijo mi je precej lažje. 

2. POSNEMA ZNAKE SRČNEGA NAPADA

Simptomi paničnega in srčnega napada so si zelo podobni. Vključujejo:

  • težave z dihanjem,
  • bolečino v prsih,
  • razbijanje srca,
  • omotico,
  • slabost in bruhanje
  • utrujenost
  • pospešeno potenje
  • čuden občutek v trebuhu

Oba se pojavita brez opozorila in običajno ljudje (vsaj prvič) odhitijo na urgenco, saj je situacija precej strašna. Najpomembneje pa je, da si zapomnite, da umiritev zelo zmanjša simptome paničnega napada. Če doživljate srčni napad,  vam to ne bo pomagalo, simptomi se bodo še stopnjevali. 

3. ČE POSTANETE PANIČNI, SE VSE SAMO ŠE POSLABŠA

Ko to doživite prvič, lahko mislite celo, da umirate. Seveda postanete panični in nevede vse skupaj poslabšate. Če veste, kaj se dogaja, pa so vaši napadi s časom lahko krajši in manj naporni. 

Vedeti morate tudi, da se simptomi lahko spreminjajo. Enkrat boste napetost čutili v prsih, drugič vas bo oblil mrzel pot ... Zato se po simptomih ne morete zares orientirati. Če se slednji z umirjanjem diha ne zmanjšajo in postopoma prenehajo, takoj poiščite zdravniško pomoč!"