Kako opaziti toksično prijateljstvo

Kako opaziti toksično prijateljstvo (foto: Profimedia) Profimedia
10. 4. 2017

Koliko prijateljev imate? Če jih preštejete na prste ene roke, so verjetno tisti pravi. Takšni, ki razumejo vaše dvome, vas podpirajo na poti do cilja in priskočijo na pomoč v težavah. Na žalost pa se tudi pri trdnem prijateljstvu marsikdaj zalomi. Teh 5 znakov vam sporoča, da je odnos postal toksičen.

Njihovo življenje je pomembnejše

Vsaki osebi sta življenje in čas enako pomembna kot vam. Zato ni pravično, da prijatelj postavlja svoj čas in potrebe pred vaše. Tudi vi ste pomembni! Najlepše pri prijateljstvu je izpolnjevati potrebe drugih skoraj tako pogosto, kot svoje in jih osrečiti. Če imate prijatelja, ki vedno govori o sebi in vas izključuje, ne upošteva vaših čustev in mišljenja, to ni več zdravo razmerje. Vsak odnos mora biti enakovreden.

Zavirajo vašo rast

Se vam zdi, da prijatelj zatira vaša pričakovanja in se po pogovoru počutite zmedeno ter nemotivirano? S takšnimi občutki ne boste napredovali ne v življenju, ne v odnosu z osebo, ki naj bi vas podpirala. Ko v popolnem prijateljstvu prične ugašati podpora, ni nič čudnega, če bo kmalu razpadlo. Če se počutite obsojene, nepodprte in zatrte bo bolje, da prekinete navidezno prijateljski odnos.

So ljubosumni na vas in gojijo zamere

Žalostna resnica glede ljubosumnja je ta, da uniči mnoga prijateljstva, še posebej pri ženskah. Kakšni so znaki? Oseba se ni zmožna veseliti vaših uspehov, prikrito opravlja in vas "neopazno" žali oziroma dvomi, da zmorete. Vi mogoče tega niste opazili, vaš prijatelj pa velikokrat občuti ljubosumje zaradi novih kavbojk, ki vam tako pašejo, dobre službe, partnerja ... Najbolje je, da takšno razmerje takoj prekinete, saj se ljubosumje lahko hitro spremeni v jezo, kar ne pomeni nič dobrega.

Ne cenijo vas

Vsak človek ima določeno mero izjemnosti in temne plati. Zrelost je tista lastnost, s katero se odločamo, na katero karto bomo igrali. Sprejemanje prijateljevih pomanjkljivost je včasih težko, vendar tvori čudovit odnos. Ko se prijatelju odprete in delite z njim vse svoje dvome, vas mora podpirati in dati vedeti, da je tu za vas. Če dvome vidi kot slabosti, je to velik opozorilni znak. Kadar imate v življenju osebo, ki vas nenehno opominja na vaše napake in jo po možnosti kličete prijatelj, odkorakajte stran.

Raje žalijo kot naslavljajo

Vedno pride do prepirov in vedno obstaja način, da jih rešite. V nobenem razmerju pa ne smete dopustiti, da vas oseba nenehno žali in ponižuje. Če ste nenehno izpostavljeni osebnim napadom in obrekovanju, potem morate tega človeka odstraniti iz seznama prijateljev in svojega življenja. Nihče nima pravice, da se do vas obnaša tako nespoštljivo in žaljivo.

Preberite tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri