Kako povedati otroku, da ima oči novo partnerico?

Kako povedati otroku, da ima oči novo partnerico? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 8. 2016 Vir: Lisa

Ali da je mami našla novega partnerja? Ja, ko se starši ločijo, dobijo status samske osebe, se pravi, da so ponovno na trgu simpatij in morebitnih novih zvez.

Realnost je pogosto zoprna in polna skrivanj in ovinkarjenj, saj nekateri starši težko povedo ali pa celo skrivajo svojo novo zaljubljenost. Spomnim se gospoda, ki me je pred časom poklical v stiski, kaj naj naredi. Že skoraj leto dni namreč živi ločeno od partnerice, imata pa 6 let starega sinka. Spoznal je novo ljubezen, a ne ve, kako oziroma ali naj sploh pove sinu, da ima novo zvezo. Nekdanja partnerica mu je namreč prepovedala, da bi mu to povedal, češ da bi vse skupaj sina preveč zmedlo. Sem kar malce čudno pogledala. Navsezadnje gre življenje naprej, kajne?

Če se torej sami znajdete v podobni situaciji, prosim, pomislite, kakšne vrednote na splošno zagovarjate?

Je to poštenost, iskrenost ali zvestoba? Ali pa prisegate na prikrivanje, laganje in hinavsko pretvarjanje? Od tega, kako ste si odgovorili, je namreč odvisno, tako boste pristopili k otroku, ko mu boste sporočili, da ste se zaljubili v neko drugo osebo, ko se je vaša zveza z otrokovo mamo ali očetom zaključila.

Sama zagovarjam mnenje, da je do otrok treba biti pošten in odkrit, torej ne prikrivati in skrivati svoje sveže zaljub­ljenosti. Ker bo slej kot prej udarila na plano, pa je primerneje, da je otrok s tem seznanjen. Otroci so trpežni in vse, kar si iz srca želijo, je to, da je starš srečen. Na novo situacijo se lahko hitro prilagodijo, če starš spoštuje otrokove potrebe, mu stoji ob strani, ga posluša in razume.

Veste, kaj se zgodi, če otroku prikrivamo novo zvezo in se v zvezi z njo hinavsko vedemo?

Otroka z našim vzgledom učimo, da je laganje dovoljeno. Slej kot prej se izve resnica in otrok se počuti izdanega in opeharjenega, saj dobi občutek, da staršu ni mar za njegova občutenja, ko je skrival novo zvezo. Otroci so radi na tekočem z vsem, kar se tiče staršev, zlasti ko gre, kot v našem primeru, za že ločene zveze, v katerih so otroci.

Seveda sestavljene družine, ki nastanejo z novo partnerico ali partnerjem, čaka mnogo izzivov in preizkusov, kako trdna je pripravljenost prilagajanju novim družinskim članom.

Pogosto starša v novo družino pripeljeta vsak svojega otroka ali več njih. Na povsem nove temelje je treba postaviti medsebojne družinske odnose, saj ima vsak starš in njegov otrok lastne navade, vrednostni sistem, želje in potrebe. Za zdrave odnose je treba oblikovati nove dogovore in pravila, ki naj veljajo v tako sestavljeni družinici.

Držijo naj se jih vsi družinski člani, seveda tudi starša, se pravi na sveže zaljubljena partnerja. Poudarjam, da je zgolj zaljubljenost premalo, da bi zdržala tako močne izzive, kot je družinska dinamika nove družine. Partnerja se morata resno pogovoriti, kakšne cilje bo imela njuna nova družinska enota, kakšne vrednote bodo prevladovale, kako se bodo družinski člani vedli drug do drugih, kako bo potekala komunikacija. Še posebej primerna je pripravljenost, da ob prvih težavah partnerja ne vržeta puške v koruzo, temveč z zvrhano mero tolerance izkazujeta otrokom ljubezen, pripadnost in varnost.

Skratka, da se povrnem na začetek razmišljanja: da, otrokom povejte iskreno. Iz srca. Z upanjem, da se bodo odnosi stabilizirali po začetnih nesporazumih. Ker ti vedno so. A z ljubeznijo in zaupanjem se lahko premagajo še tako velike čeri.

Napisala: Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok, v reviji Lisa

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si ali pokličite na tel.št. 031 666 168. Za več obiščite www.svetovalnica.si  in www.facebook.com/Svetovalnica.