Kako se soočati s stresom

Kako se soočati s stresom (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 3. 2013

Stres je postal eden največjih človekovih sovražnikov - prikrade se v naša življenja, vzame veliko, daje občutek nesposobnosti in se širi kot ogenj. A vsak ima v sebi skrito sposobnost realizacije lastnih potencialov.

O teoretičnih psiholoških osnovah stresa, o tehniki samoobvladovanja in o tem, kaj storiti za dobro počutje, premagovanje stresa in bolj zdravo življenje, je udeležencem @life antistresne preobrazbe predaval prof. dr. Matej Tušak, priznani športni psiholog.

Prof. dr. Matej Tušak

Kaj sploh je stres?

Stres je v veliki meri kognitivna dimenzija. Vse je odvisno od tega, kako neko stvar vidimo – jo vidimo kot izziv ali kot problem, zaznamo dogodek z negativne strani in nas prevlada zaskrbljenost ali pogumno nadaljujemo.

Predstavljajte si 30 centimetrov široko desko, ki leži na tleh. Po tej deski se morate sprehoditi naprej in nazaj, ne da bi pri tem z nje sestopili. Redki bodo imeli pri tem težave.

Zdaj pa si predstavljajte 30 centimetrov široko desko, ki leži nad 100 metrskim prepadom, vi pa se morate sprehoditi iz enega brega na drugega in nazaj.

Ali se bomo brez težav sprehodili po deski je odvisno od tega, ali vidimo tisto kar znamo ali vidimo le mogoče težave.

Tako se v življenju vedno znova srečujemo s situacijami, ki se jim težko izognemo. In takrat odreagiramo tudi fizično.

Kako si pomagamo v stresu?

Boriti se je treba na več frontah. Napačna interpretacija, negativne misli, zaskrbljenost, porušeno ravnotežje med posameznikom in okolico... vse to so vzroki za stres. Zato moramo strukturirati zahteve okolja, pomembni so redna telesna rekreacija, učinkovito sproščanje ter nadzor nad (negativnimi) mislimi.

Z mentalno pripravo se naučimo pridobiti kontrolo nad seboj ter na ta način razvijamo sposobnosti realizacije lastnih potencialov, kadar je to potrebno.

Samoobvladovanje ni spretnost, ki jo podedujemo, temveč se jo naučimo.