Ko se dolgoletno vezani moški vrne na trg samskih

Ko se dolgoletno vezani moški vrne na trg samskih (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
11. 8. 2016 Vir: Lisa

Kaj svetovati prijatelju, ki je v dolgih letih vodotesnega razmerja pozabil skrbeti zase, da se bo lahko podal nazaj na trg samskih in imel vsaj spodobne možnosti?

To, da sta se ločila, je bila takrat najbolj smotrna odločitev. Prijateljsko sem pokimal, ko je oznanil, da ne gre več, in brez besed je bilo tako njemu kot tudi meni jasno, da bi se to moralo zgoditi že vsaj eno leto prej. A bolje pozno kot nikoli. Zdaj, tri leta pozneje, ko se je njegov srčni utrip spustil dovolj nizko, da ga zdravniki več ne gledajo kot tempirano bombo in lahko spet globoko vdihne, pa so na vrsto prišle drugačne tematike.

Tiste bolj pobalinske. Oči mu ponovno, sploh v teh vročih dneh, skakljajo od ene do druge dekline, ki v nesramno kratkih hlačkah in igrivo skromnih majčkah skakljajo naokoli. A prijatelj ima problem. Star je 40 let, ampak je videti petdeset. Nezdravih petdeset. S seboj nosi oprijemljive posledice več kot poldrugega desetletja osebnostnega zanemarjanja, ko je udobno družinsko življenje zreduciral na osem ur sedenja v službi in osem ur sedenja doma, vse skupaj pa zabelil s prehrano, ki je več časa plavala v olju kot pa v njegovem želodcu. Kar ni naredila rojstna letnica, sta naredila leno življenje in celodnevni stres.

Kaj lahko takšen tip počne na trgu samskih?

Ko se mu je začelo tožiti po ženski družbi, sem seveda naredil to, kar bi naredil vsak pošten prijatelj – pobrskal sem po telefonu, ali se morda v imeniku skriva kakšna potencialna samska kolegica, ki bi se ga znala usmiliti. In ko sem vprašal na tem in onem koncu, ženske, ki so poznale tudi njega, je bil zaključek sinhron, četudi nekoliko žalosten.

Moj prijatelj je za samsko žensko približno njegovih let bil le nesrečna razvalina, s katero nobena ni hotela imeti niti najmanjšega opravka. Še mlajše so odkimale, pa čeprav se naokoli vozi v avtomobilu, ki bi praviloma moral pritegniti vsaj najbolj plehke 'sponzorične'. A ni šlo. "Videti je kot zatečena gmota neurejenosti," je njegove intenzivnejše dimenzije okoli popka in 14 dni staro brado, s katero je poskušal nekoliko kompenzirati pomanjkanje vsakršnega lasišča, pesniško opisala ena od skupnih znank.

Sledila je edina logična debata – kaj naj torej svetujem prijatelju, ki je v dolgih letih vodotesnega razmerja pozabil skrbeti zase, da se bo lahko podal nazaj na trg samskih in imel vsaj spodobne možnosti? Kolektivne misli žensk, ki so mi podale nasvete za na novo samskega prijatelja, bi lahko strnil v štiri preproste korake.

1. Poskrbeti mora za svoje telo

"Nimam časa še za fitnes." In potem kot bi mignil, mine 20 let od zadnje resne rekreacije. Posledice se čutijo v otrdelih sklepih in v zasedeni hrbtenici, se pa tudi vidijo, v zaspanih mišicah in odvečnih kilogramih. Ideja, da bi ga nekako zvabil na kakšno skupno vadbo z utežmi, se je z vsakim pogovorom zdela bolj nemogoča.

Verjamem, da je težko, ne samo zato, ker telo ni programirano za napor, ampak tudi zato, ker ni samozavesti, da se po letih vrneš na fitnes in ugotoviš, da tvoji bicepsi zmorejo manj kot ročice gospodinje srednjih let, ki pol metra stran brez napora goni že 22. ponovitev. A telo je naš tempelj in ženske seveda zmoti, če se jim ponuja neka želatinasta kepa, ki zna vsak trenutek klecniti pod arterijsko hipertenzijo.

Rekreacija je zdravje in zdravje je privlačno. Tako si je prijatelj, po dolgih prepričevanjih, zdaj kupil kolo. Prvi korak. Upam le, da mu športno oblikovan sedež po eni uri kolesarjenja okoli polhograjskih gričev ne bo ubil vse nadaljnje motivacije.

2. Ne sme se ujeti v prepričanje, da je popoln

Ne vem, od kod moškim ta pridelana samozavest, a velikokrat naletimo na primere, kjer je on prepričan, da je za ženske odličen ulov. Kot da imajo doma neko magično ogledalo, ki jim ne pokaže sprememb zadnjih 20 let.

Tako začudeno poslušam nekega drugega dolgoletnega znanca, prav tako blizu štiridesetih in sveže ločenega, kako bahaško pogleduje po dekletih in jih sortira po nekem osebnem vrednostnem sistemu, kot da bi mu tako ali tako hotela vsaka nemudoma skočiti v objem, on pa mora le izbrati tisto njemu najboljšo. Spet drugič brska po Facebooku, si ogleduje profile deklet, ki jih ima med prijatelji, in glasno kritizira vse tiste, ki se niso odzvale na njegova sporočila in namige, kot da je problem v dekletih, in ne v njem. S trebuhom, ki ni videl trebušnjaka že od Drnovškove administracije, bo vseeno prvi komentiral, ali so njene prsi majhne ali njeno stegno še tako minimalno celulitično.

Zato je bil nasvet deklet jasen – naj oceni sebe, preden ocenjuje druge. Naj si postavi realno sliko osebne podobe in se osredotoči na popravke pri sebi, namesto da svojo kritiko usmerja v druge. Včasih moški po dolgoletnem razmerju, v katerem ga ženska tolerira v vseh pogledih, pozabi, da mogoče res ni več tako urejen in izklesan, kot je bil na začetku študentskih let.

3. Uredi naj, karkoli mu že raste na glavi

Moški, ki se v sredini dvajsetih let začnejo zavedati, da jim lasišče s čela urno beži proti tilniku, se včasih zelo težko spopadejo s to spremembo. Vztrajajo pri ohranjanju neke pričeske, se borijo za tisto desetino las, ki se v foliklu še komajda držijo na skalpu, in jih vestno prečesavajo z enega pola na drugega, kot da lahko kogarkoli preslepijo pred dejstvom plešavosti.

Kaj je v resnici bolje – vsaj nekaj las ali nič las? In dekleta so namignila naslednje – če ti je genski zapis odnesel že več kot tretjino las, se moraš odločiti za popolnoma pobrit videz. Osebi popolnoma prilagojen nasvet, kako se lotiti obdelave las, bodo ponudili strokovni ljudje – stilisti v frizerskih salonih, ki še najbolj vedo, kakšna pričeska je najprimernejša glede na trenutno stanje las. Težava je le, ker se mnogo moških težko poslovi od svojih las, pa četudi jih je samo še za vzorec.

4. Obnovi naj svojo garderobo

V dolgem razmerju moški hitro pozabimo, da je vseeno treba redno obnavljati garderobo. Tista majica, ki jo je kupil na nekem koncertu leta 1998, je mogoče res trpežno vztrajala dlje, kot je bilo pričakovati, a to še ne pomeni, da je danes še veljaven kos garderobe. Ko se je moj prijatelj v družbi pojavil v nekih nekompatibilnih bež cunjah, ki si jih je verjetno podaril za prvi letnik faksa, je bilo jasno, da potrebuje pomoč tudi na področju stila.

"Naj si najde žensko, ki ni njegova mama, da mu pomaga izbrati primerna oblačila," mi je namignila sogovornica. "Včasih znajo dobro pomagati tudi prodajalke," je še dodala. Še zadnji nasvet je bil torej jasen – če se želi umestiti na sceno samskih kot resen kandidat, naj se oblači primerno letu 2016.

Napisal Darjo Hrib; članek je bil objavljen v reviji Lisa

Lisa 33 2016Že imate novo Liso?
V novi številki lahko preberete:
 • Zgodbe življenja: Nihče nas ne more tako prizadeti kakor lastna družina
 • Hočete notranji mir? Rešitev je v vaših nakupovalnih navadah!
 • Intervju: Luzmila Luz Soto Bravo: Nič ne pogrešam iz Peruje, ker sem zadovoljstvo našla v sebi in kamorkoli grem, ga vzamem s sabo.
 • Svetlana Slapšak: Navdušil jo je ljubljanski 'ekspreso'
 • Fit in zdravi z jajčno dieto
 • 6 dobrih lastnosti vitamina C
 • Super poletna žiivila
 • Nič več odlašanja! Danes začnite migati!
 • Psihologija: Vmešavanje drugih. Kaj svetuje strokovnjakinja za partnerske odnose
 • Ali se nasprotja res privlačijo
 • Zakaj je tetris umetnost

Nova Lisa je v prodaji od 11. avgusta!

Sledite Lisi tudi na Facebooku.

Značke: ločitev