Ljubezen v družinskem podjetju

Ljubezen v družinskem podjetju (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 2. 2013 Vir: Lisa

Harmonično ljubezensko partnerstvo je vedno na veliki preizkušnji, kadar se dogaja znotraj družinskega podjetja.

Vemo, da so družinska podjetja generator razvoja in da iz vizije posameznika ali zakoncev lahko nastane uspešno podjetje, ki je lahko vzor številnim.

A verjetno nihče, razen vpletenih, ne ve, kako naporno je lahko partnersko razmerje znotraj tovrstnega podjetja.

Zakonca v službi in doma

Veliko zakoncev, ki so postavili na noge uspešno firmo, pravi, da so uspešni tudi zato, ker si razdelijo delovna področja, na katerih sta si s partnerjem kompetentna, pomembna sta timsko delo in zavest, da je uspeh odvisen od prilagajanja potrebam kupcev, od tega, kako prožno je podjetje, kot od tega, kakšna je klima znotraj podjetja.

Izjemno težko je osem do deset ali več ur delati s partnerjem v podjetju, kjer sta vse dneve postavljena pred težke poslovne izzive in odločitve, kjer se je treba hitro odločati in razmišljati, potem pa se spet gledati preostanek dneva in noči v zasebni sferi.

Ali ste kdaj pomislili na to, koliko zvijač in neprijetnih trenutkov je skritih v takšnih odnosih?

Več parov se je zaradi te neznosne teže bremena že oglasilo v naši Svetovalnici, ker niso več vedeli, kako naprej v zasebnem odnosu, ki je dobesedno izginil pod plastmi službenih težav.

Osebnega in intimnega življenja ni bilo več, prva stvar zjutraj, ko je eden od njiju odprl oči, je bilo že razmišljanje o službenih zadevah prej­šnjega dne, zadnja misel pred spanjem je prav tako bila posvečena firmi, vmes pa ni nikoli časa za komunikacijo o vsakodnevnih družinskih in partnerskih zadevah, ki so posrkane v vsebino podjetja in tvorijo tako rekoč eno skupno zmes.

Slej ko prej lahko enemu od zakoncev v takšni družinski firmi prekipi in se mu odpne, saj ne najde ventila in ne ve, kako reševati osebne težave, ki so potisnjene vstran, ker dominirajo službene, ki so pa prav tako družinske. Zapleteno, kajne?

Poglejmo vsakodnevni primer

Zakonca se v službi prepirata in vztrajata vsak pri svoji poslovni odločitvi ali pa se ne moreta uskladiti glede kakšne težave, ki jih je poslovnem svetu vse polno. To slabo voljo in negativno energijo preneseta tudi na zasebno področje, kjer se vojna med obema nadaljuje, običajno pa tudi stopnjuje. Seveda naslednji dan nista nič bližje rešitvi poslovnega problema, temveč sta le še bolj oddaljena, njuna komunikacija pa ni več niti uradna niti zasebna. No, tako se dogaja v nekaterih družinskih podjetjih.

Obstajajo pa tudi firme, kjer sta zakonca zelo modra in se zavedata, da bosta zaradi svojega zasebnega življenja morala postaviti meje, do kdaj se pogovor suče okoli službenih zadev, kdaj pa je čas za zdravo in ljubeče družinsko življenje.

Da bi pri tem bili uspešni, morata oba biti toliko osebnostno zrela, da znata ločiti službeno od zasebnega, da se zavedata, da bo prenos službenih težav v sfero družine vnesel le zmedo, nemir in slabo voljo, zato se vestno držita medsebojno dogovorjenih pravil, da se doma pogovarjata o domačih in družinskih zadevah, v službi pa o podjetniški problematiki.

Ali tudi sami poznate kakšen podoben primer?

Morda ste sami žrtev mešanja zasebnega in službenega znotraj družinske firme?

Če vam takšno mešanje jemlje moč in energijo, se usedite in se z zakoncem dogovorite za nova pravila, vztrajajte pri tem, da se doma menita o partnerskih, intimnih in družinskih zadevah, v službi pa o poslovni problematiki. Tako bosta oba poslovno uspešna, hkrati pa tudi zadovoljna na osebnem in družinskem področju. Se splača.

Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri