"Najhuje, kar sta starša naredila meni in mojim trem sestram, je to, da ..." - Pretresljive izpovedi posameznikov, zakaj ne bodo NIKOLI kot njihovi starši

"Najhuje, kar sta starša naredila meni in mojim trem sestram, je to, da ..." - Pretresljive izpovedi posameznikov, zakaj ne bodo NIKOLI kot njihovi starši (foto: profimedia) profimedia
24. 5. 2023

Katere napake svojih staršev zares ne želite ponoviti in ste si obljubili, da je nikoli ne boste? Tu so pretresljive zgodbe posameznikov, ki nikakor ne želijo iti po stopinjah svojih staršev. 

Ste kdaj že očitali svojim staršem, da pri svojih otrocih ne boste nikoli naredite tega ali onega? Mogoče je bil očitek upravičen kot v spodnjih zgodbah. Zaradi teh napak in vedenj posamezniki nikakor ne želijo biti podobni svojim staršem.

Čeprav jih povezuje genetika, so spodnji posamezniki odločeni, da se nikoli ne bodo vedli kot njihovi starši. 

1.

"Moja mama je sprejela vse odločitve namesto mene. 

Spominjam se dneva, ko se je mama odločila, da potrebujem dežni plašč. Šli sva po nakupih in kmalu je našla plašč zame. Imela sem 13 ali 14 let in sem se hotela zliti z mojimi sovrstniki. Plašč je bil kot padalo z nekakšnimi zelenimi črtami. Bil je najgrši dežni plašč, kar sem jih kdaj videla. Neštetokrat sem ji povedala, da ga nočem, vendar ga je vseeno kupila. In prisilila me je, da sem ga nosila. Neki dan sem ga namenoma strgala, da ga nisem morala več obleči. 

Potem ji je sestra podarila neke izrabljene čevlje, ki sem jih sovražila, vendar sem jih morala nositi. 

Ni hotela, da nosim kavbojke, zato me je opremila z nekimi poliestrskimi hlačami, ki naj bi izgledale kot kavbojke. Tudi to mi ni bilo všeč ...

Odločila sem se, da svojih otrok ne bom silila nositi oblačil, ki jim niso všeč. Nikoli jih ne bo sram zaradi tega in nikoli ne bodo prisiljeni obleči nečesa, kar sovražijo."

2.

"Za mojo mamo je besedna zveza dober starš pomenila 3 kuhane obroke dnevno in čisto, sijočo hišo. Ni nas spodbujala k nobenim aktivnostim in krožkom, ni hotela, da bi bili v čem odlični. Ni hotela sodelovati v ničemer, kar smo našli sami. Nikoli nas ni spravila v posteljo in nam prebrala pravljice, ko smo bili še majhni. Ne spomnim se, da bi kdaj rekla, da me ima rada. To se je malo spremenilo, odkar imam sama otroke in jim velikokrat povem, da mi pomenijo vse na svetu. 

Oče nas je sicer naučil sočutja in prijaznosti, bral nam je pravljice, vendar je imel tudi težko roko, ko nas je kaznoval. 

Najhuje, kar sta starša naredila meni in mojim trem sestram, je to, da sta nas učila, da moramo biti dobre žene in da naj ne iščemo višje izobrazbe ter kariere. Vse 4 smo se poročile z moškimi, ki so nas nadzirali in se vse tudi ločile. Jaz in ena od sester imava uspešno kariero, drugi dve sta si našli nove partnerje, ki ju nadzirajo in manipulirajo z njima. 

V nasprotju z mojimi starši sem sama precej vpeta v življenja mojih otrok. Spodbujam jih, navijam zanje in sem tu, ko me potrebujejo. Sedaj so odrasli v uspešne in samostojne posameznike. So tudi sočutni in prijazni. In seveda sem poskrbela, da so imeli vedno kuhane domače obroke. :)"

3.

"Moja mama je naredila veliko stvari, zaradi katerih sem si obljubila, da nikoli ne bom kot ona. To je ena od njih.

Mislim, da sem bila kar priden otrok, vendar sem imela nekaj težav z učenjem. Zaradi tega me je mama označila za neumno. Hotela je popolnega otroka in jaz nisem ustrezala njenim standardom. 

Posledično se je z mano igrala igrice, da me je naučila lekcij. Imela je tudi zelo stroga pravila. Nisem smela vzpostaviti očesnega kontakta z njo. Morala sem hoditi kakšen meter pred njo, s pogledom usmerjenim v tla in rokami za hrbtom. Tako naj bi se naučila spoštovanja.

Potem pa mi je, ko sem bila stara 8 let, povedala, da me pelje v znan zabaviščni park. Kupili sva kovčke in dala mi je fotoaparat, da bom lahko vse zabeležila. Zelo sem se veselila, saj sem vedela, da bom en teden odsotna v šoli. Prišel je večer pred odhodom in bila sem zelo vznemirjena. Tekla sem po hiši in potem naredila nekaj, česar mi ni morala oprostiti: zaletela sem se vanjo in jo pogledala v oči. Opravičila sem se ji z nasmehom in ji povedala, da sem presrečna, ker greva jutri na počitnice. 

Potem je sledila klofuta. Vpila je name, da je nikoli ne smem gledati v oči, da sem navaden izmeček in da bi morala vedeti bolje. Morala bi se nadzirati. Ko sem se oglasila, je spet padla klofuta. Rekla mi je, naj pozabim na zabaviščni park. Tisti teden sem preživela doma in še danes imam brazgotine. 

Obljubila sem si, da nebom nikoli tepla, vpila ali kako drugače grdo delala s svojimi otroki."

4.  

"Moja mama je vedno poskrbela, da je bila hiša čista. Moj oče pa je vedno našel kak detajl, ki ni bil očiščen. Neki dan je mama izgubila potrpljenje in mu rekla: Pokazala ti bom, kako izgleda umazana hiša!

Vzela je vse krožnike in kozarce iz omar ter jih razbila. Črepinje so ležale po tleh. Jokala je in preklinjala mojega očeta. Potem je odšla in je ni bilo domov več ur. Takrat sem prvič očeta videl kot prestrašenega majhnega fantka. 

Kakšne 3 ure kasneje je klicala babica (očetova mama) in mu povedala, da je še vedno njegova mama in ga bo kaznovala, če bo še kdaj prizadel svojo ženo. Babica je ostala pri nas kakšen teden. Od takrat naprej se oče nikoli več ni pritoževal nad malenkostmi."

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Je hrana na naših policah sploh varna?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj: