Nomofobija

Nomofobija (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
24. 3. 2012

Izraz 'nomophobia' se je v časopisih prvič pojavil leta 2008, ko je raziskava YouGova, izvedena na 2163 uporabnikih mobilnih telefonov, pokazala, da kar 13 milijonov Britancev trpi za strahom, da bi bili nedosegljivi na svoj telefon. Pred nekaj meseci so jo ponovili, rezultati pa so bili šokantni.

Podjetje SecurEnvoy je poleg klasične ankete naredilo tudi eksperiment, ki pa je pokazal, da je strah pred izgubo telefona in nezmožnost telefoniranja že tako velik, da lahko govorimo o najhujši bolezni sodobnega časa. Iz angleškega termina 'no mobile' je nastal izraz nomofobija ...

Vas je strah, da bi pozabili mobilni telefon?

Oziroma, da bi se znašli na območju, kjer ni signala?

S takšnimi težavami se spopadajo tisti, ki trpijo za nomofobijo. Nedavna britanska raziskava podjetja SecurEnvoy, v kateri je vprašalnik izpolnilo tisoč anketirancev, je ugotovila, da sta dve tretjini vprašanih v nenehnem strahu, da bi ostali brez mobilnega telefona.

Nomofobija je povezana z odvisnostjo od mobilnega telefona, ki je je v sodobnem času vse več. Tako je na primer že pred štirimi leti britanska raziskava Post Office pokazala, da je polovica Britancev odvisna od mobilne telefonije. Ta odstotek se je do danes še povečal, in sicer za 13 odstotkov.

Odstotek nomofobije je nekoliko večji pri ženskah kot pri moških – za njo trpi 70 odstotkov žensk in 61 odstotkov moških.

Kot pravi Andy Kemshall, soustanovitelj podjetja SecurEnvoy, so bili moški še leta 2008 bolj nagnjeni k nomofobiji, danes pa zaradi upada navdušenja ni več tako. Nomofobija je pogosteje prisotna pri tistih mlajših uporabnikih, pri katerih je strah po mobilni nedosegljivosti kar 77-odstoten. Visok odstotek je tudi pri starostni skupini od 25 do 34 let.

Še nekaj dejstev iz raziskave:
  • Z nomofobijo je okuženih že 53 odstotkov uporabnikov prenosnih telefonov. Te osebe so vse po vrsti priznale, da jih je strah predvsem izgube mobitela, premajhne vsote denarja na telefonu pa tudi slabega signala in prazne baterije.
  • Več kot 20 odstotkov anketirancev nikoli ne ugaša svojih mobitelov, pri čemer vsak deseti anketiranec pravi, da je služba tista, ki od njega zahteva stalno dosegljivost.
  • Občutek tesnobe v zvezi z omenjenimi možnostmi priznava 48 odstotkov anketirank in 58 anketirancev.
  • Kmalu po prvih rezultatih raziskave se je začela ustvarjati tudi spleta stran www.nomophobia.com, katere cilj je pomoč ljudem pri izogibanju vzrokom in posledicam nomofobije.
Hitri nasveti, kako se izogniti strahu pred nedosegljivostjo
  • mobitel nosimo na manj vidnih in skritih mestih,
  • ne odlagajmo ga na javnih mestih,
  • redno obnavljamo rezervni imenik v nadomestnem telefonu,
  • vsi bližnji naj imajo še rezervno številko, na kateri ste dosegljivi.

Napisala: Sara Mejač v reviji Lisa