Puberteta - kdaj in kako ukrepati?

4. 11. 2014 | Vir: Lisa
Deli
Puberteta - kdaj in kako ukrepati? (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Nova spoznanja, presenetljiva dejstva in namigi v pomoč – zakaj so včasih najstniške laži tudi povsem v redu in kako puberteto, pravi starševski izziv, obvladati.

PRVA STRATEGIJA

Poznavanje aktualnih dejstev

Zdravniki in raziskovalci možganov dobro vedo, kaj se dogaja v glavah in telesih odraščajočih otrok. Informacije pridejo zelo prav nesrečnim staršem, kajti če razumejo, kaj se dogaja v mladostnikovem telesu, se znajo tudi bolje odzvati na njegovo vedenje.

Impulziven, razdražljiv, nagnjen k tveganjem

Človek se vpraša: Zakaj se te male 'pošasti' ne morejo več zbrati?

Odgovor: Ker se ne morejo! Na začetku pubertete niso več sposobni nadzorovati svojih čustev in realistično oceniti posledic svojih dejanj.

Vzrok: pri dozorevanju možganov se namreč posebej zgodaj razvije predel, ki deluje impulzivno. Del možganov, ki je odgovoren za funkcije, kot sta načrtovanje in nadzor nad impulzivnimi izbruhi, pa se izgrajuje precej dolgo. Zaradi del je tako rekoč (pogosto) zaprt.

Na glavo postavljen ritem spanja

Zvečer nočejo v posteljo, zjutraj pa ne iz nje.

Vzrok: možgani najstnikov se v puberteti povsem prestrukturirajo, ustvarijo se nove živčne povezave, stare pa se rahljajo. Med to fazo se upočasni izločanje spalnega hormona melatonina, in sicer za dve uri. Otroci tako ob neki pametni uri za spanje sploh še niso utrujeni.

Telesni razvoj

Poplava hormonov poskrbi, da se pri približno 11. letu otroško telo začne spreminjati v žensko ali moško. To je za najstnika skrajno zmedeno. Nenadoma se pojavijo dlake, rastejo prsi, spremeni se glas ...

Do vseh teh sprememb so običajno zelo pozorni in tudi zelo kritični. Gotovo se ni ravno preprosto spoprijateljiti s povsem novim telesom. Za razmišljanja o šoli, občutkih staršev ali celo o prihodnosti se najde komaj kaj prostora.

DRUGA STRATEGIJA

Razvijanje razumevanja

Jasno, da hočemo svojim otrokom vsi le najboljše. In še pred kratkim smo imeli z njimi tako dober, pristen odnos.

Saj ni normalno, da se kar naenkrat obrnejo od staršev, da se jim ti zdijo neumni in da jih živcirajo in da se nočejo več stisniti k njim. Vse to je povsem normalno. To boste ugotovili takoj, ko se boste spomnili na lastno puberteto.

Prva ljubezen

Prva zaljubljenost je pravi mejnik. Vsa druga čustva – bes, žalost, strah – pozna že od prej. Toda to posebno hrepenenje po drugi osebi je tako drugačno, da lahko najstnika popolnoma vrže iz tira.

Velika negotovost

Kdo sem? Kaj je smisel življenja? Kje je moja pot? Kot najstniki smo si vsi zastavljali takšna ali podobna vprašanja in tudi sami smo bili ravno tako negotovi, kot so naši otroci danes.

Najbolj zanimivo pa je, da jim ne moremo dati odgovorov. Najti jih morajo sami. Težko delo, ki lahko privede do globokih kriz.

Umik

Lastno identiteto bodo najstniki odkrili le, če se namesto k staršem obrnejo k vrstnikom. To je lahko sicer boleče, a normalno in tudi pri nas ni bilo nič drugače. Tudi mi smo neskončno dolgo klepetali s prijatelji, doma pa kuhali mulo.

TRETJA STRATEGIJA

Zaščitite sebe

Na žalost je mati narava pri vgradnji biološkega mehanizma pozabila na element, ki bi krepil živčni sistem izmučenih staršev med puberteto njihovega naraščaja.

Sami se moramo oborožiti pred temi napadi – in to tudi zmoremo. Tako da se na primer postavimo v njihov položaj.

Zadovoljstvo

Otroški in mladostniški psihiater Ralph Dawirs pravi, da so otroci, ki med puberteto skrenejo s poti, 'dokaz', da so jih starši pravilno vzgojili. Zakaj? Ker so mu očitno dali vse, kar potrebuje za uspešno odraščanje in da si zna izboriti lasten prostor v svetu.

Videti dobro

Tako je, najstniki pogosto tako izkrivljajo resnico, da kar smrdi. Škandal, ki ga ne smete dopustiti? Je to slabo za razvoj značaja?

Ne nujno, meni Ralph Dawirs in pojasnjuje: "Laži so del socialnih kompetenc, ki jih je treba vaditi." Če so torej izgovori in zgodbe dobri, mu lahko mirno pogledate skozi prste.

Dogovor glede pravil

Naj gre za alkohol, nočne zabave ali uporabo interneta – najstniki potrebujejo meje. In te morajo starši tudi določiti tako, da postavijo zelo jasna pravila. Jasno je, da jih bodo prekoračili, toda jasno mora biti tudi, da sledijo posledice, kot je na primer odvzem prenosnika.

Ohranite mirno kri

Če se boste zavedali, da se puberteta nekega dne tudi konča in da se glede na ocene znanstvenikov tudi čisto dobro konča, vam bo morda lažje ohraniti potrpežljivost.

Svojim malim pošastim pa dajte to, kar najbolj potrebujejo: ljubezen – tudi če si je včasih sploh ne zaslužijo.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič