Se vam zdi, da niste ne introvert ne ekstrovert? Morda pa ste AMBIVERT

Se vam zdi, da niste ne introvert ne ekstrovert? Morda pa ste AMBIVERT (foto: Profimedia) Profimedia
5. 3. 2023

Preverite, kaj je značilno za ambiverte in kako ugotoviti, če v to skupino sodite tudi vi!

Najbrž ste že slišali, da poznamo 2 tipa ljudi: introverte in ekstroverte.

Introvertirani ljudje so običajno bolj zadržani. Ne marajo gneče in zanje popolna sprostitev predstavlja solo večer ob dobri knjigi ali filmu. Izogibajo se velikim druženjem in njihov krog prijateljev je precej majhen. Obenem se introverti tudi ne marajo izpostavljati in ne želijo biti v središču pozornosti. Težave imajo tudi z javnim nastopanjem in podobnimi situacijami.

Ekstrovertirane osebe pa so po drugi strani popolno nasprotje. Najbolj srečni so takrat, ko so v družbi in z veseljem pristopijo do ljudi ter jih ogovorijo. Običajno so precej radovedni in odprti, zaradi česar se lahko vključijo v številne pogovore, ne glede na tematiko. Radi so v središču pozornosti in tudi javno nastopanje jim ne predstavlja nobenih težav.

Se tudi vi ob branju počutite, da ste delno introvertirani, delno pa ekstrovertirani?

Morda pa sodite v tretjo skupino. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da poznamo tudi ambiverte, ki so delno introvertirano, delno pa ekstrovertirano naravnani.

Ambiverti so v določenih situacijah z veseljem sami in cenijo čas zase, po drugi strani pa lahko na trenutke tudi postanejo osamljeni in hrepenijo po družbi. Včasih se z veseljem udeležijo zabave, spet drugič pa bi se raje skrili pred množico.

Kako ugotovite, če ste ambivert?

Za ambiverte veljajo določene značilnosti, ki običajno niso del introvertiranih ali ekstrovertiranih oseb. Če pri sebi opazite več omenjenih znakov, obstaja verjetnost, da ste tudi vi ambivert:

  • Radi se družite, a imate obenem postavljene meje. Brez težav se dogovorite za družabni večer, hkrati pa denimo ne marate nenapovedanih obiskov.
  • V družbi vam je udobno in zmorete se sami vključiti v pogovore, vendar vseeno ne marate biti v središču pozornosti.
  • Sprosti vas lahko tako umirjen sprehod v naravi, kakor tudi večerna zabava v mestu. Tako introvertirane, kakor tudi ekstrovertirane dejavnosti vas veselijo.
  • Ste dobri poslušalci, obenem pa ste tudi komunikativni in zmorete izraziti svoje mnenje ter spregovoriti tudi pri težjih pogovorih.
  • Znate se prilagoditi situaciji: če ste v skupini introvertiranih ljudi, vanje ne boste silili, obenem pa se boste brez težav odzvali na pobude ekstrovertov.
  • Ker zmorete dobro poslušati, obenem pa se znate odlično izražati, ste dobri svetovalci in ljudje se pogosto obrnejo k vam po nasvet.
  • V družbi skrbite za ravnovesje: svoje introvertirane prijatelje spodbujate k pogovoru, ekstrovertom pa ponudite mero umirjenosti.

Kaj ste ugotovili? Sodite v skupino ambivertov?

Morda bi vas zanimalo tudi:

Kim Majoranc o jogi in psihoterapiji

Ste se kdaj spraševali, kako sta povezana telo in um? Zakaj je pomembna skrb za oboje? Kako sta povezani joga ter duševne bolezni? Vse to in še več pojasnjuje Kim Majoranc, magistrica psihologije in inštruktorica joge.

Pogovoru prisluhnite tukaj: