Situacije, kjer vam na pomoč priskoči psihologija

Situacije, kjer vam na pomoč priskoči psihologija (foto: Profimedia) Profimedia
7. 6. 2017

Psihologija je veliko več kot šolski predmet, saj jo poleg strokovnjakov v določenih situacijah potrebujemo tudi sami. Kaj storiti, ko se vas loteva stres, kako se prikupiti ljudem in umiriti jeznega soseda, vam povejo spodnji triki.

1. Ljudje se izjemno zavedajo čuta za tip. Če se nekdo (še posebej oseba nasprotnega spola) »ponesreči« dotakne vašega kolena, roke ali noge, se tako vi kot on natanko zavedate, da se je to zgodilo. Za nedolžnimi dotiki se skriva nekaj več.

2. Otrokom vedno ponudite več možnosti, da bodo dobili občutek nadzora. Če želite na primer, da si otrok obuje čevlje, mu dajte na izbiro dve vrsti obutve.

3. Vsako jutro se ob zvoku budilke usedite na posteljo in pomislite na najbolj čudovito stvar, ki se bo tisti dan zgodila. Dan boste začeli z večjim veseljem in optimizmom.

4. Če se nasmehnete najbolj široko, kot lahko, se boste avtomatsko počutili bolj veselo. Velika verjetnost je, da boste nasmeh narisali na obraz tudi ljudem okrog vas.

5. Ljudi, ki jih poznate kratek čas, kličite po imenu. To spodbuja zaupanje in prijateljstvo že na začetku poznanstva. Tudi nasmeh ne bo odveč.

6. Fizični pokazatelji stresa (pospešeno dihanje, dvig srčnega utripa in drugi) so enaki znakom poguma. Zato se v pomembnih situacijah opomnite: telo se pripravlja na pogum, ne bo vas uničil stres.

7. Preden vstopite v prostor, predpostavljajte, da ste že sedaj vsem všeč. To bo spodbudilo samozavest in izboljšalo nastop.

8. Ko nekoga peljete na zmenek, izberite adrenalinsko aktivnost, ki vama bo pospešila srčni utrip. To bo dalo osebi čutiti, da čas raje preživlja z vami, bolj kot uživa v aktivnosti.

9. Ljudje imajo o sebi določeno predstavo, ki jo bodo zagovarjali in branili na vso moč. Uporabite to informacijo pametno. Če po pomoti napadete njihovo samopodobo, se jim boste zamerili.  

10. Če imate ob stisku rok toplo dlan, v trenutku postanete ljudem bolj všečni. Za dober vtis torej potrebujete ogrete dlani.

11. Ko se ljudje jezijo na vas, skušajte ostati mirni. To bo sogovornika sprva naredilo še bolj jeznega, potem pa se bo počasi umiril in kasneje mu bo žal, da je reagiral tako burno.

12. Ljudje si ne zapomnijo, kaj točno ste rekli, ampak kako so se ob tem počutili. To imejte v mislih, ko boste hoteli, da si vas zapomnijo v najboljši luči.

13. Ko se učite nečesa novega, snov razložite prijatelju. Naj postavlja vprašanja in izrazi pomisleke. Če lahko nekomu razložite informacije tako, da jih bo razumel, jih dobro razumete.

14. Izognite se prerivanju na pločniku. Med hojo pozorno glejte v smer, kamor ste namenjeni. Če so vam na poti ljudje, pogled usmerite mimo rame tistega, ki je pred vami. Pešci se vam bodo umikali sami od sebei.

15. Pred stresno situacijo (javno nastopanje, pomemben sestanek, razgovor za službo) žvečite žvečilni gumi. Žvečenje možganom sporoča, da niso v nevarnosti, saj se v taki v nasprotnem primeru ne bi prehranjevali.

Preberite tudi: