Stavki, ki naj jih otroci slišijo pogosteje

3. 5. 2016
Deli
Stavki, ki naj jih otroci slišijo pogosteje (foto: Profimedia)
Profimedia

Preverite, kaj naj naši otroci pogosteje slišijo od nas, da bodo mnogo bolj umirjeno reagirali na naše želje in tudi zahteve. Svetuje svetovalka za partnerski odnos in vzgojo otrok Melita Kuhar. 

Vem, otroke imamo brezpogojno radi. Ko nam kratijo spanec, ko nam nazaj jezikajo in so pametni za cel bataljon. Ko se upirajo vsemu, kar predlagamo, nam včasih povzročijo temo pred očmi, bes in nemoč.

Verjamem, da se v teh izzivalnih trenutkih znate kontrolirati in zdravo odreagirati. Zdrava vzgoja in uspešno starševstvo ne prideta sama od sebe, za oboje je potrebno pridno delati in se truditi.

Menim, da lahko obnovimo, kaj naj naši otroci pogosteje slišijo od nas, pa bodo zelo verjetno mnogo bolj umirjeno reagirali na naše želje in tudi zahteve:

1. Ljubim te. Ker si naš in ker nam s svojim obstojem daješ pomen.

2. Ponosna sem nate, da si upaš povedati na glas svoje mnenje, znaš zagovarjati svoja stališča in tudi znaš prisluhniti mojim dejstvom in zahtevam.

3. Hvaležna sem zate, dragi otrok, da mi skozi svoje vedenje in izzive daješ lekcije, skozi katere tudi sebe bolje spoznavam.

4. Otrok, ti si moj veliki Učitelj, kako biti še vedno ustvarjalen, sproščen, spontan. Odrasli smo to v veliki meri pozabili ali ignoriramo, ker se spopadamo z življenjem samim na tog in nekreativen način.

5. Ker te, otrok moj, ljubim, postavljam določene omejitve, ki ti omogočajo varno raziskovanje okolja, odnosov, sveta okoli tebe. Od tebe, otrok, zahtevam, da jih spoštuješ, ker sem odgovoren starš, in vem, kaj je primerno in zdravo zate v vsaki od faz oblikovanja osebnosti. To velja tudi za obdobje najstništva, ko otroci še posebej radi premikajo starševske meje.

Napisala: Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si ali pokličite 031 666 168. Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na www.svetovalnica.si in www.facebook.com/Svetovalnica.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ