Ste se že srečali z njimi? 5 tipov toksičnih ljudi, ki jih boste srečali v službi (in kako ravnati)

Ste se že srečali z njimi? 5 tipov toksičnih ljudi, ki jih boste srečali v službi (in kako ravnati) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 3. 2023

V življenju bomo srečali veliko ljudi, ki nas bodo oblikovali. Med njimi bodo tudi toksični ljudje in z njimi je težko. Ključno je, da se jih naučite prepoznati – ker se je bolje umakniti.  

Kot pravi Matt Higgins, izvršni direktor, investitor in ustanovitelj, se v svoji karieri vedno znova srečuje s petimi tipi toksičnih ljudi. Za CNBC je razložil, kako jih prepoznate, da se boste lahko pravočasno zavarovali, in kako ravnati:

1. tip

Oseba ni sposobna dati pohvale ali se veseliti uspeha drugih. Pravzaprav do vseh, ki imajo veščine, ki jih ona nima, goji zamero. In če ste uspešni, bo njena misija uničiti vaš uspeh. Razlog: ali je zelo negotova ali pa ima težnjo po dominaciji. 

Kako ravnati: ta tip rad izkoristi tiste, ki ne spregovorijo. Zato poudarite svoje kreposti in dokažite, da lahko s skupnimi prizadevanji dosežete pozitivne rezultate. 

2. tip

Drugi tip je po navadi prvi tip toksične osebe z več agresije. Izkoristila bo vašo ranljivost, vam vzela tisto, v čemer ste dobri in zasluge pripisala sebi. Matt Higgins je takšen tip pogosto srečeval v vodstvenih vlogah. 

Kako ravnati: zasluge za svoje dosežke brez sramu pripišite sebi. Manj verjetno je, da bo ustrahovala nekoga, ki je samozavesten. 

3. tip

Ta tip toksične osebe igra žrtev – meni, da se ji ves čas dogaja krivica. Vsako oviro vidi, kot da je neupravičeno napadena. 

Kako ravnati: njen osrednji argument bo morda, da je preobremenjena z delom. A četudi boste ponudili pomoč, bo vaša ponudba verjetno zavrnjena. Nič zato, opomnite jo, da ste ji pripravljeni pomagati, hkrati pa opomnite tudi na sodelavce, ki so timski igralci.

4. tip

Četrti tip so mučenci. To je oseba, ki je podobna tretjemu tipu, žrtvi, le da dejansko opravlja svoje delo – delo prevzema, a ne zato, da bi pomagala ekipi, temveč da bi dokazala, da je neupravičeno prisiljena prevzemati bremena drugih. 

Kakor ravnati: spodbudite jo, da svojo energijo preusmeri v ekipo – nekaj dela naj preda tudi drugim, namesto da vse prevzame sama. 

5. tip

Oseba tega tipa bo vso svojo energijo usmerila v to, da bo realnost predstavila drugače, in sicer na način, da bo škodovala vsem okoli sebe. Pogosto ima narcistične lastnosti.  

Kako ravnati: če ne boste porabili energije za vpletanje v njen pogled na svet, se ogenj, ki ga poskuša zanetiti, ne bo nikoli razvnel.  

Preverite še:

7 znakov, da bi morali menjati svojo službo