Ste v novi službi deklica za vse? In kako veste, ali ste žrtev mobinga?

Ste v novi službi deklica za vse? In kako veste, ali ste žrtev mobinga? (foto: Unsplash) Unsplash
3. 12. 2018

Vas zanima, kako na delovnem mestu ohraniti dober prvi vtis, obenem pa postaviti meje, ko gre za opis vaših delovnih nalog? Se sprašujete, kako zadovoljiti nadrejene in hkrati izpolniti svoje cilje brez moralnih dilem? Berite naprej.

Obleka naredi človeka

Si želite biti spoštovani? Naj zveni še tako plehko in  stereotipno, videz je pomemben, saj je prva informacija o vas in vašem značaju.

Če poskakujete po pisarni v prekratkem krilu, če vaši neonsko oranžni prameni vzdihujejo za časi, ko ste hodili na partije, če ste prekomerno naličene in napomadeni s parfumom ali kolonjsko, ki se vonja še preden vstopite v pisarno, potem ste lahko prepričani, da vas v resnem podjetju ne bodo jemali preveč resno. Še vedno se sicer najde kak šef ali šefica, ki odobravajoče kima za vami, toda zagotovo ne z namenom, da bi vam zaupal odgovorno nalogo, ki se tiče posla …

Ne za v službo!

Dokazovanje in izkazovanje zaupanja

Kot novinko ali novinca vas bodo prve tedne morda dodatno preskušali. Znanec je za deset dni dela v novi službi dobil celomesečno plačo. Pomoto je takoj javil šefu in ta mu je povedal, da v kolikor bi celotno preplačano plačo meni nič tebi nič sprejel, bi bil odpuščen. Ne lastite si torej zaslug za nekaj, kar vam ne pripada, bodite pošteni in pričakujte, da vam bodo nadrejeni to vračali. Nikar pa ne pričakujte – kljub morebitni odlični oceni iz diplome in blestečim referencam - da vas bodo kar takoj postavili na piedestal. Ne, treba se bo dokazovati in dokazovati, zraven pa morebiti še otepati nevoščljivih sodelavcev, ki bi radi na hitro postali to, kar boste vi postali zaradi znanja in ne zaradi poznavanja vplivnih stricev, ki držijo niti v rokah.

Če ste sposobni, je prostor za vas, ne glede na zveze, v to morate verjeti! Če sami ne boste samozavestni, tudi drugi ne bodo verjeli v vas. Ne vihajte nosu, če vam bodo na samem začetku morda naložili dela, ki so po vašem mnenju stranskega pomena, ob pravi priložnosti pa omenite, da vas zanimajo tudi druge stvari in da imate za izvajanje le-teh primerno izobrazbo.

Če je nimate, izrazite željo po učenju, saj večina ceni ljudi, ki so radoznali, fleksibilni in odprti za nove izzive. Nikakor pa ne dopustite, da bi nalaganje ''postranskih'' opravil preseglo meje dobrega okusa – če vas šef že dva tedna pošilja po kavo in vam poslovna sekretarka daje lekcije iz fotokopiranja, vi pa imate magisterij iz ekonomije, v tej službi zagotovo nekaj ni tako kot mora biti.

(So)ustvarite plodno delovno okolje

V novem delovnem okolju se poleg vodilnih nahajajo tudi novi sodelavci, s katerimi boste bodisi super bodoči team bodisi razredni sovražniki. Vsak človek je unikat in vsak reagira drugače, naj bo nova služba priložnost za vajo v strpnosti in kompromisih.

Če nameravate nekoč postati vodja tudi sami, sta diplomacija in obvladovanje stresnih situacij kvaliteti, ki ju morate usvojiti.

Do vseh bodite prijazni, ne dopustite pa, da bi vas izkoriščali - opravljajte naloge, ki so vam bile zaupane, nikar pa ne sprejemajte na ramena še bremen, ki so bila dodeljena sotrpinom, medtem ko oni raje igrajo igrice, gledajo youtube in hodijo na dolga kosila. Nihče nima toliko časa, da bi delal zastonj (razen morda, če vam ta nova znanja lahko odprejo hitrejšo možnost napredovanja po zagotovilu nadrejenega) in nihče ne bi smel zaračunavati za zelje, ki ni zraslo na njegovem zeljniku.

Če vas sodelavec zaradi nujne odsotnosti ali bolezni prosi, da nekaj naredite namesto njega, bodite kolegialni, a o tem obvestite tudi nadrejenega.

Seveda ni nič narobe, če službene kolege kdaj presenetite s kavo, nikakor pa naj male pozornosti ne prerastejo v ''podkupovanje'' s priložnostnimi darilci, saj bodo mislili, da se prilizujete, ker nekaj skrivate. Dokažite se raje z znanjem in delavnostjo!

Vsi za enega, eden za vse

Kako veste, da šef z vami manipulira? Osnovno načelo manipulacije je, da hoče manipulant doseči cilj za svojo korist, v kolikor pa se nekdo bori za dosego skupnih ciljev, gre za zdravo prepričevanje, ki ga morda le ni treba takoj izgnati iz ušes.

Dober vodja razume, da bodo cilji lažje realizirani, če jih poveže z vrednotami svojih sodelavcev, saj v tem primeru zmagajo vsi. Največji zmagovalci so tisti, ki zmorejo priznati tudi svoje napake in se veselijo svojih ter skupnih zmag.

Ali veste, kaj je mobing?

Kako veste, ali ste žrtev mobinga? Mobing ni samo najbolj očitno kričanje na podrejene, lobiranje, da bi izrinili nadrejenega ali pa obrekovanje sodelavca za njegovim hrbtom, poznamo tudi nekoliko bolj potuhnjene oblike:

  • če vam delodajalec dolgo časa kljub vaši želji ne daje novih nalog,
  • če vam odvzame delovne naloge in si tudi sami ne zmorete več najti primernega dela,
  • če vam dodeljuje naloge, ki so zelo pod ali nad nivojem vaše izobrazbe in izkušenj,
  • če vam dodeljuje naloge mnogo pogosteje kot ostalim enako kvalificiranim sodelavcem,
  • če vam dodeljuje naloge, ki izrazito žalijo vaše dostojanstvo.

Mobing je treba nemudoma prekiniti, četudi vas je strah, da bi izgubili zaposlitev. Nihče si ne zasluži takšnega ravnanja in vredno je premisliti, kako daleč boste šli zavoljo kariere.

Poskušajte ohraniti mirno kri, pišite mobing dnevnik in se obrnite na svet delavcev ali pa poiščite pravno pomoč. Zakon o delovnih razmerjih in Zakon o javnih uslužbencih vsebuje člene za vašo zaščito. Nesposobni vodje se ponavadi zavedajo nesposobnosti reševanja konfliktov, zato celo podpirajo mobing. V takem primeru je morda bolje poiskati delovno mesto, kjer bo vaše znanje nagrajeno, ne zatajeno in degradirano.

Preberite še : Mobing - pritisk in izsiljevanje na delovnem mestu in

Foto: Unsplash

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri