Zakaj bi morali 'oprosti/te' zamenjati s TO besedo?

Zakaj bi morali 'oprosti/te' zamenjati s TO besedo? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 9. 2021

Se vam je že zgodilo, da ste bili vi tisti, ki ste se opravičili, ko se je na ulici nekdo zaletel v vas? Kako pogosto pa se vaš e-mail začne z 'oprosti/te' ali 'opravičujem se'?

Ena stvar, ki jo včasih počnemo prepogosto – opravičujemo se. Tudi takrat, ko nismo storili nič narobe.

Predvsem ženske, kot pravi raziskava, objavljena v reviji Psychological Science – opravičujejo se pogosteje kot moški in največkrat zato, da ne bi izpadle zlobne ali nesramne.

Seveda v primeru, da smo nekoga prizadeli, prekršili pravilo ali naredilo napako, je opravičilo nujno.

Toda z opravičevanjem za stvari, ki jih nismo zagrešili, zmanjšujemo lastno vrednost in vzpodbujamo nizko samopodobo, samemu opravičilu in sporočilu pa s tem odvzamemo resnično vrednost. Na žalost, ko to počnemo v službi, lahko delujemo tudi šibki.
Profimedia
Avtorica knjige The myth of the nice girl Fran Hauser o tem, kako se izogniti temu, da bi zmanjšali lastno vrednost … In vrednost tistega, kar želite v resnici povedat.

»Ko sem se zavedela, da se v službi čisto preveč opravičujem, sem sklenila, da bom to navado prekinila,« je zapisala Fran Hauser.

Da bi dobila boljši občutek, kdaj, kako in komu vse se je opravičevala, ne da bi se sploh zavedala, je poiskala vse e-maile, ki so vsebovali besedo 'oprosti/te'.

»Kmalu je bilo jasno, da sem se opravičevala vse vprek.«

Na primer, ker ni še isti dan odgovorila ne e-mail. Ali ker se zaradi drugih obveznosti ni mogla udeležiti sestanka ob uri, ki jo je predlagal sodelavec.

Vam je znano?
Profimedia

S tem, ko se opravičujemo za vse takšne in drugačne malenkosti, sebe nevede postavljamo v podrejen položaj. Zakaj denimo namigujemo, da smo odgovorni za »pozen« odgovor ali ker se nismo mogli prilagoditi urniku nekoga drugega?

Kaj lahko storite? Namesto 'oprosti' ...

Razmislite o tem, kaj dejansko želite sporočiti z besedo 'oprosti' (ali katero drugo obliko opravičila).

Avtorica pravi tako: ko sem razmislila o tem, sem spoznala, da je tisto, kar resnično želim sporočiti, moja hvaležnost za njihov čas.

Zato sem začela 'oprosti/te' menjati z besedo 'hvala'.

Zelo preprost popravek, ki pa spremeni … vse.

Hvala je v tem primeru veliko močnejša beseda kot 'oprosti' ali 'se opravičujem'. In hkrati tudi veliko bolj usklajena s sporočilom, ki ga želite izraziti.

Če imate tendenco opravičevati se tudi takrat, ko niste storili nič narobe, razmislite, kaj želite osebi nasproti vas (ali na drugi strani e-maila, ki ga pišete) v resnici povedati, kakšno sporočilo želite poslati.

Poskusite poiskati besedo ali zvezo, ki je močnejša in bližja pravemu namenu.

In zapomnite si – ni se vam treba opravičevati, če niste storili nič narobe.

Zato preverite še:
Profimedia