TO so največja obžalovanja, ki jih imajo starostniki

TO so največja obžalovanja, ki jih imajo starostniki (foto: Profimedia) Profimedia
16. 2. 2023

Kaj menite, da boste na stara leta najbolj obžalovali? 

Se vam zdi, da živite po svojih željah in prepričanjih, sprejmete priložnosti, ki vas pritegnejo in zajemate s polno žlico? Poglejte, kaj najbolj obžalujejo starostniki in ne ponovite njihovih napak. 

Se vam zdi, da bi tudi vi obžalovali, če ne bi ali bi storili kaj od naslednjega?

Pogum, da ostanete zvesti sebi in ne živite tako, kot pravijo drugi

Verjetno se boste strinjali, da bi zagotovo obžalovali, če bi živeli tako, da bi hoteli ustreči vsem okrog vas. Ne bi bilo prostora za vaše strasti, cilje in želje. Vendar nas družba, sovrstniki ali okolje pogosto silijo v to. Na koncu bi imeli občutek, da sploh niste živeli, kot bi hoteli in je ostalo veliko neuresničenega. 

Preveč časa posvečenega službi

Pri nekaterih je delo osrednji del življenja in vzame tudi čas, ki bi ga posvetili bližnjim, svojemu zdravju, hobijem, počutju ... Seveda je prav, da se na delu potrudite in opravite svoje naloge, a imejte zdravo mero. Drugače lahko preveliko delovno vnemo na stara leta obžalujete, četudi ste bili v karieri uspešni. 

To se zgodi, ker občutite praznino in ste fizično ter psihično izčrpani od vsega tega dela. 

Pogum za izražanje čustev

Če boste zadrževali svoja čustva in ne boste spregovorili v odnosih ali v kateri drugi situaciji, boste žalostni in polni obžalovanj. K zadrževanju čustev vas lahko spodbudi strah pred obsojanjem in konfliktom. Zato bodo želje ostale neuslišane in nekoč vam bo žal. 

Ostati v stikih s prijatelji

Življenje je nepredvidljivo, včasih zapleteno in predvsem se zgodi - zato izgubite stike z mnogimi prijatelji, pa naj bodo še tako dobri. Ko se ozrete nazaj, vam je lahko žal, da se niste trudili vzdrževati odnosa z ljudmi, ki jih smatrate za posebne v svojem življenju. 

To lahko prinese občutek osamljenosti in zamujenih priložnosti ter trenutkov, ki bi jih lahko imeli z določeno osebo. 

Boljši odnos z družino

Družinski odnosi so lahko kompleksni in vse prej kot lahki. Včasih je bolje, da s kom prekinete stik, na dolgi rok pa si boste hvaležni, če boste odnose negovali in jih krepili. Veliko nesporazumov se lahko zgodi po pomoti, zaradi nerazumevanja ali zato, ker se eden ne trudi dovolj za ohranjanje vezi. Skušajte preiti spore in ohraniti stik tako ali drugače - nenazadnje, družina ostane vedno ob vas.