8 učinkovitih alternativ za spopadanje z jezo

8 učinkovitih alternativ za spopadanje z jezo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 2. 2015

Razumljivo je, da se v nas včasih nabere veliko jeze. Toda s psihološ­kega vidika vas to ne bo pripeljalo prav nikamor. Niti v tistem danem trenutku niti pozneje.

Jeza le zamegli razmišljanje, ker telo in možgane preplavijo hormoni, ki izklopijo razum in nas pripravijo na boj. Takšna jeza je smiselna samo, če nas napada horda divjih bojevnikov. Če pa se jezimo denimo zaradi nedelovanja pametnega telefona, takšna jeza vsekakor ni najbolj dobrodošla.

Na dolgi rok lahko zaradi nje tudi zbolimo. Kdor se velikokrat jezi, drastično poveča svoje tveganje za srčni infarkt, bolj je tudi dovzeten za glavobole in težave z želodcem. In ves čas se mora samo opravičevati. Vendar tudi zatiranje jeze ni priporočljivo. Kajti ta nas potem razžira navznoter.

Je torej vendarle treba spustite jezo iz sebe? Ne! Poskusi so potrdili, da se ta ne odpravi niti tako, temveč se še poveča. Gre torej za brezizhodno situacijo? Na srečo ne.

Obstaja namreč kar nekaj učinkovitih alternativ za spopadanje z jezo.

1. Taktika zavlačevanja

Kadar nas nenadoma nekaj zelo ujezi, si je najbolje zagotoviti nekaj časa. Najprej trikrat globoko vdihnite in nato počasi štejte do deset. S tem boste preprečili neprijetne izbruhe.

2. Čvekanje namesto jeze

Kaj vas tako zelo razburi? Predstavljajte si, da vse to poveste v neki TV-komediji. In predstavljajte si, kako se vsi smejijo. En dva tri boste spet našli pot do humorja.

3. Smeh reši marsikatero težavo

Vsak otrok ve, da se smejimo, ko se počutimo dobro. Manj znano je, da velja tudi obratno: ljudje se počutimo boljše, če se smejimo.

Vzrok: pri aktivaciji obraznih mišic nekoliko poskoči tudi predel možganov, ki je pristojen za veselje in ki naprej signalizira pomembno sporočilo: vse je v redu.

4. Dajanje smeri

Seveda pridejo dnevi, ko nas nervira prav vse. Najpogosteje pa se ljudje razburjamo brez vzroka. Včasih nas je strah določenih sprememb in se v neki detajl zapičimo za toliko časa, dokler sploh več nismo sposobni razmišljati.

Bolje si je zastaviti določena vprašanja: Kaj pravzaprav ni v redu? Kaj lahko spremenim? Kaj se bom naučila iz te situacije?

5. Odpravite dražljaje

Preprečevanje je boljše kot izbruh! Ali povedano drugače: kdor lepo skrbi zase, ne zahteva preveč od sebe in se redno sprošča, je manj občutljiv za stres. Idealni obliki sproščanja sta meditacija in avtogeni trening. Umirjen človek se veliko pogosteje smeji in mu ne ostane veliko časa za jezo.

6. Neodvisni opazovalec

Če vas jeza močno gloda, se je najbolje spremeniti v 'reporterja' – enostavno si poročajte o dogajanju v sebi: moje srce divja, dlani stiskam v pesti, diham plitko, v glavi mi divja nešteto misli ... Ko se boste zavedli svojih občutkov, bo tudi jeza minila.

7. Načrtna sprememba energije

Zakaj je jeza tako močno čustvo? Ker v sebi nosi velike količine energije. V časih neandertalcev je bilo enostavno: samo zamahnili so z gorjačo ... Danes moramo poiskati druge možnosti, da se odzovemo.

Lahko pokurite nekaj kalorij in nekajkrat stečete po stopnicah gor in dol. Ali pa raztrgate kartone v kleti in jih pospravite v zabojnik za papir.

8. Majhna šok terapija

Za nekoga, ki je zelo jezen, rečemo, da je čisto iz sebe. Pomeni tudi, da ne čuti dobro svojega telesa. V takšnem stanju oseba potrebuje zelo močan signal, kot na primer občutek hladu na koži (led) ali pa ostrine v ustih (čili).

Značke: jeza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri