Zakaj prirejanje resnice nikoli ni dobra odločitev

Zakaj prirejanje resnice nikoli ni dobra odločitev (foto: Profimedia) Profimedia
2. 12. 2017

Niti takrat, ko s tem želite zaščititi svoje bližnje. Zmeraj je bolje, da ostanete iskreni.

Človek se zlaže vsak dan – naj bo to podzavestna ali dobro premišljena laž. Za to nikoli ni pravega opravičila, niti takrat, ko pred resnico želite zaščititi svoje bližnje.

Prepričali vas bodo tudi naslednji razlogi:

V vsakem primeru boste imeli slabo vest. Ne glede na to, kako kruta je resnica in kako veliko (medvedjo) uslugo ste naredili prijatelju, boste kasneje imeli slabo vest. Pomislite, kolikokrat ste obžalovali, da niste spregovorili že na začetku. Verjetno bi situacija bila veliko manj zapletena in privarčevali bi si mnogo prepirov ter težkih besed. Ko se znajdete pred dilemo, se vprašajte, kako bi se sami počutili, če bi vam bližnja oseba prekrivala takšno informacijo.

Morate si zapomniti, kaj ste rekli. Kadar govorite resnico, to ni težko, saj se morate le spomniti preteklih dogodkov. Ko natrosite laži, pa si jih morate vtisniti v spomin in pomisliti tudi na podrobnosti. Mnogokrat se zgodi, da pozabimo izmišljen potek dogodkov in dodamo kaj, kar smo prej pozabili. Slej ko prej bodo prave informacije prišle na dan in še tako premišljena zgodba bo pripomogla le k poslabšanju odnosa.

Ljudje spoštujejo resnico. Se bolje počutite, ko prijatelj odpove večerjo zaradi nujnih družinskih obveznosti, za katere veste, da niso resnične, ali če vam po resnici pove, da je danes utrujen in si želi srečanje prestaviti na drug dan? Vsi bi izbrali drugo možnost. Ko namesto izgovorov ponudite iskrenost, dajete tudi drugim vedeti, da je popolnoma v redu, če povejo resnico. Znali bodo ceniti to dobro lastnost.

Ne bojte se zavrniti ponudbe. Lažemo tudi takrat, ko se nam ne ljubi ali nimamo časa iti na dogodek, na katerega nas povabi prijatelj. Če vas resnično razume in spoštuje, ne bo zameril, da ste zaradi dodatnega dela zamudili filmski večer. Najbližji so tisti, ki jim lahko zaupate, zato se ne bojte navesti resničnih razlogov. Seveda obljubite, da se kmalu srečata ob drugi priložnosti.

Preberite tudi: