Zaljubljena v partnerja in v ljubimca

Zaljubljena v partnerja in v ljubimca (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
31. 1. 2013

Ana. Stara je 35 let in že štiri leta živi s svojim partnerjem (neporočena, brez otrok). Na nekem seminarju, kamor sta šla s partnerjem skupaj, se je zaljubila v starejšega moškega in v njej je nastal konflikt: želi si oba moška, ampak se boji sprememb!

S partnerjem bi rada ostala, ker ga že pozna in ve, kaj lahko pričakuje, starejšo simpatijo pa bi imela samo nekaj kratkih trenutkov, ker je to razburljivo, z njim se počuti, da je posebna in 'one of a kind«', počuti se izbrano in cenjeno.

Kaj se dogaja na nezavedni ravni?

Od lastnega partnerja najbolj pogreša pozornost, ki ji jo starejša simpatija zagotovo daje na poseben, svež način.

Ana občuti v lastnem partnerstvu krivico, ker ona vlaga veliko več volje in energije v odnos, v zameno pa ne dobiva ničesar. Zato je utrujena, žalostna in jezna. Počuti se popolnoma nemočno, ker ne ve, kaj storiti.

Prevetritev družinskih vzorcev

Ko sem jo vprašala, s kom je v preteklosti imela takšen odnos, je odgovorila – z očetom! Vedno se je trudila za njegovo pozornost in dajala vse od sebe, ampak kaj, ko oče ni bil navzoč! Ana se od otroštva vrti v istem začaranem krogu.

Tisti del nje, ki je najbolj prizadet, pravi, je njeno srce. Ker Ana ni želela občutiti teh občutkov žalosti, jeze in nemoči, jih je že od otroštva potiskala stran od sebe in jih ignorirala. Zdaj pa njeno srce kriči: ''Prosim, ne ubij me!'' saj je s potiskanjem čustev pravzaprav želela izključiti svoje srce, da ne bi čutila bolečine.

V otroštvu se je namreč naučila, da bo prizadeta, če bo odprla svoje srce, in njen podzavestni obrambni mehanizem ga je pričel ubijati, ker to preveč boli. Del nje pa si je želel maščevanja za krivico, ki se ji je zgodila.

Da bi še naprej lahko živela to svojo 'domačo' realnost iz otroštva, je seveda morala dobiti partnerja, ki bo enak ali podoben očetu. Zaradi tega privlaka imamo vedno možnost preseči družinski vzorec ali pa utoniti v negativni zanki.

Ko sva s soulworkom razrešili to čustveno pentljo iz otroštva in pozdravili srček, je bilo novo sporočilo srca: ''Življenje je prekratko, da bi ga tratila z maščevanjem, odpri oči za ljubezen!''

Tina Puncer, strokovnjakinja za osebne finance, univerzitetna diplomirana ekonomistka, soulwork coach, predavateljica in idejni vodja projekta Mojadenarnica.si