Zaskrbljujoče: mladostniki uporabljajo TikTok za samodiagnozo mentalnih bolezni in stanj (video)

Zaskrbljujoče: mladostniki uporabljajo TikTok za samodiagnozo mentalnih bolezni in stanj (video) (foto: profimedia) profimedia
5. 5. 2022

Še ena od pasti družbenih omrežij - mladi jih sedaj uporabljajo tudi za ugotavljanje, katero mentalno bolezen ali stanje imajo. Ste že videli katerega od takšnih videov?

Najprej se osredotočimo na dobre strani vse pogostejšega omenjanja mentalnega zdravja na družbenih omrežjih.

Dobro je, da mentalno zdravje in bolezni niso več tako velik tabu, in da je informacije moč najti na kateremkoli omrežju. S tem bo marsikdo, ki prej ni posvečal pozornosti svojemu umu, bolj dovzeten za opažanje morebitnih težav, za katerimi se morda skriva resno zdravstveno stanje. Če sumite na katero od mentalnih bolezni, se posvetujte s strokovnjakom. 

Tisti z že potrjeno diagnozo lahko hitro najdejo vplivneže, ki govorijo o njihovi bolezni in se z njimi poistovetijo. Zavedajo se, da niso sami in še zdaleč ne edini, ki se spopada s tem. Lahko se vključijo v varno okolje, povežejo s podobno mislečimi in izražajo svoje občutke. 

Vsa pozornost namenjena mentalnemu zdravju na družbenih omrežjih pa je ušla izpod nadzora.

Na TikToku ste namreč lahko zasledili videe najstnikov in mladih odraslih, ki so si sami brez obiska strokovnjaka postavili diagnozo in sedaj delijo nasvete, kako se z njo spopadati in kakšni so simptomi. To še ni vse: spodbujajo tudi, da si ostali uporabniki postavijo svojo diagnozo - brez zdravnika, seveda. 

Poglejmo si primer:

Imate težnjo po odrivanju ljudi stran od sebe? Vas vznemirijo majhne stvari? Se vam pogosto zdi, da morate spremeniti svojo podobo? Ali vedno potrebujete zagotovilo, da delate prav? Glede na ta TikTok video verjetno trpite za mejno (borderline) osebnostno motnjo. 

@jasminealexius My transitions suck but for real being diagnosed was the best thing for me🖤👏🏻 #bpd #thetraumatribe #borderlinepersonalitydisorder ♬ tbtrack - Maylene

Naleteli boste na mnogo podobnih videov, s katerimi si lahko diagnosticirate tudi druge motnje in bolezni. Zaskrbljujoči so že ključniki, ki prikažejo na tisoče rezultatov. To so npr. #BPD (mejna osebnostna motnja), #bipolar (bipolarna motnja), #DID (disociativna motnja osebnosti).

Psihologi že poročajo o novih valih mladih, ki trdijo, da imajo katero od redkih osebnostnih motenj ali bolezni, ki se običajno sploh ne kažejo v njihovih starostnih skupinah. Vsem tem mladim je skupno eno: TikTok. Oziroma bolj specifično - vključevanje v tematike, ki so vezane na mentalno zdravje. Pojavlja se tudi veliko vplivnežev, ki so se sami razglasili za nekakšne strokovnjake o mentalnem zdravju, čeprav za to nimajo ustrezne izobrazbe. Zelo nevarno je sprejemati napotke od takšnih vplivnežev, pa mnogi to vseeno počnejo. 

@askaryana What having bpd can look like #bipolardisorder #bipolar #bipolardisoderawareness #bipolardisorderisreal ♬ daddy issues remix - this isn’t my main

Vsaka diagnoza mora biti potrjena s strani zdravnika, ki vam lahko nudi tudi ustrezno zdravljenje. Strokovnjaki opozarjajo, da z namenom porabijo več let za izobrazbo, saj diagnosticiranje mentalne bolezni ni lahko in nikakor ni nekaj, kar bi razbrali iz videa. 

Tudi sami ste že verjetno imeli izkušnjo, ko ste svoje zdravje zaupali Googlu in dobili raznovrstne rezultate, vse od prehlada do redkih dednih bolezni. Na koncu pa vam je zdravnik potrdil angino. Enako se lahko zgodi z mentalnimi boleznimi, ki še zdaleč niso hobi vplivnežev in informacij o njih ne iščite po spletu, ampak pri svojem zdravniku. 

Preverite tudi:

Starši POZOR: to so NEVARNI TikTok trendi, ki so se jih lotili otroci po celem svetu

"Moj video na TikToku je postal viralen, in to niti slučajno ni tako super, kot se sliši" (osebna izpoved dekleta)

Vsak osmi mladostnik je žrtev spletnega trpinčenja: kako naj mladi ukrepajo?