Tudi mame potrebujejo odmor! Pomembno je najti čas tudi zase

Tudi mame potrebujejo odmor! Pomembno je najti čas tudi zase (foto: profimedia) profimedia
2. 3. 2021

Občutek, da nas drugi potrebujejo in da smo jim na voljo, je seveda nadvse prijeten. Popolnoma v redu je tudi, da pokažete pripravljenost in za določen čas pozabite na lastne želje! Toda le za določen čas …

Potem pa morate reči: »Zdaj pa sem jaz na vrsti!«. Če bodo drugi malce čudno pogledali, se ne dajte motiti. Predvsem pa jim razložite, da bodo tudi oni imeli koristi od končnega učinka. Kdor namreč zna poskrbeti zase, se zna izogniti tudi izčrpanosti. Poleg tega je naša osnovna pravica, da upoštevamo lastne potrebe.

profimedia
Ni vam treba biti vedno na voljo drugim

Zamenjava žarnice, obešanje zaves, prenašanje vrtnega pohištva v klet … Odkar je Anin oče mrtev, počne vse to za svojo mamo. Vsak dan si telefonirata, včasih celo večkrat dnevno. Poleg tega mamo vozi tudi do zdravnikov. Kaj pa naj bi drugega? Njen brat živi daleč stran.

Od nedavnega opaža, da pogosto reagira razdražljivo na mamine prošnje. In sanja o »dopustu«. Toda tega si vendarle ne more privoščiti. Ali pač?

Namig: Seveda si lahko. Njena mama je odrasel človek, ki se mora znati od časa do časa odpovedati luksuzu stalno dosegljive hčerke. Noben človek ne more zahtevati, da mu je nekdo drug stalno na razpolago! Kdor to razume, zna potegniti tudi ljubeče meje. In od časa do časa za pomoč poklicati tudi sina.
profimedia
Tudi mame potrebujejo odmor!

Njeni deklici sta njena največja sreča. No, tudi njen mož spada tja. Ljubi ga in neznansko jo veseli, da je tako uspešen pri poslu. Posledično zato veliko časa preživi v službi.

Marjana je tista, ki pelje hčerki v vrtec, gre ponju, skuha kosilo, pospravi stanovanje in opravi vse druge opravke. Ko razlaga prijateljici, da se počuti kot hrček v kolesju, ji ta reče, da si mora od časa do časa vzeti tudi čas zase.

Namig: Ja, to bi morala vsaka mama. Tudi če je partner službeno veliko odsoten, mu je treba vsaj enkrat tedensko prepustiti večerno oskrbo otrok. Če ne gre, lahko morda vskoči tudi babica ali pa varuška. To ne pomeni, da ste slaba mati. Prav nasprotno: za otroke ni boljšega kot zadovoljna mama.
profimedia
Ko otroci zapustijo dom…

Monika je že kot otrok sanjarila o veliki družini in hišici v zelenju. Sanje, ki so se ji uresničile: vsi njeni trije otroci so odraščali na podeželju. Ker je bila le »gospodinja«, je njen mož lahko obedoval doma. Vsa leta je bila na voljo otrokom in možu.

Ko se je odselila še najmlajša hči, se je odločila, da spet malo poskrbi zase. Imela je kar nekaj idej, ko pa jih je zaupala svojemu možu, ji je rekel: »Sploh ne pride v poštev…«.

Namig: Samostojno potovanje, nov hobi ali pa drugačna organizacija poteka dneva – kar je za nekoga nekaj čudovitega, lahko drug ne sprejme ravno najbolje. Spremembe, ki si jih ne želimo, ogrožajo našo varnost in nam vzbujajo strah. Pokazati je treba razumevanje – a ostati pri svojih namerah. Brez skrbi, partner bo sčasoma že razumel.

Preberite še: Ženske, rojene v teh 4 znamenjih, imajo s svojo mamo posebno vez