Vprašanje:

Kako pridobiti boljšo samozavest?

Dober dan, zanima me kaj lahko storim za svojo samozavest, vedno ko se pogledam v ogledalo, sem čisto razočarana, mislim, da se zaradi tega tudi ne morem pripraviti, da bi bila bolj aktivna ali lahko kaj storim, da bi bila bolj samozavestna ?

Odgovor:

Pozdravljena Mateja!

Ko spremenimo, kako se počutimo navznoter se spremeni tudi svet okoli nas. Svet je kombinacija zunanjih in notranjih doživljajev. Bolje kot se boš počutila v sebi, lepši se ti bo zdel svet. To je ena največjih čarovnij, ki jih ljudje premoremo. S spreminjanjem samega sebe lahko spremenimo ves svet okoli nas.

Če misliš o sebi, da si sposobna oseba potem v resničnem življenju to tudi si. Dobra samopodoba je nujna za dolgotrajno srečo.

Raziskave so pokazale, da svoje telo ocenjujemo veliko bol kritično, kot ocenjujemo druge ljudi. Kriterije, ki jih postavljamo zase so veliko strožji, kot jih imamo za ostale ljudi. Sami smo svoji največji kritiki. Rad bi ti povedal, da se skoraj vsi kritizirajo, vsak ima nekaj, kar jim ni všeč na njihovem telesu. Nekaterim ni všeč njihov nos, nekaterim se zdi, da imajo velika ušesa, nekateri mislijo, da imajo kratke noge, debelo rit, skoraj vsak najde na sebi nekaj, kar mu ni všeč. Vsaka kritika, na naš račun tepta našo samozavest.

Priporočam ti, da vsaj enkrat na dan izvajaš nadnjo tehniko, pomagala ti bo, da boš, videla sebe še iz druge perspektive in izboljšala samopodobo.

Zapri oči:

Postavi se pred ogledalo.

Predstavlja si nekoga, ki je ikonično lep. Postavi se v to osebo in začutite kako se ta oseba počuti. Kaj je tej osebi najbolj všeč na sebi. Ostani v perspektivi te osebe in odpri oči in glej v ogledalu svoje oči. Kako se počutiš?

Predstavljaj si, ko ti je nekdo dal kompliment. Doživi ta trenutek.

Postani dobra v sprejemanju komplimentov.

Predstavljaj si, da pred tabo stoji nekdo, ki te spoštuje in misli, da si lepa.

Sedaj pa se prestavi v to osebo in opazuj, kako te ta oseba vidi, katere so tiste stvari, ki se tej osebi zdijo lepi, naj te te misli napolnijo.

Velikokrat, nas drugi ljudje opazijo drugače kot opazimo sebe, vsak izmed nas ima v sebi lepe stvari, le opaziti jih mora.

Lep Pozdrav,

Marko Preston, NLP mojster

Odgovarja: Marko Preston

Sprašuje: Mateja

Tema: Prehrana

Oznake: nlp, samopodoba, samozavest

Odgovor objavljen: 11. december 2008.

← Nazaj na vsa vprašanja