Vprašanje:

Kako hitro moram teči, da bom izgubila maščobo?

Pred tremi tedni sem začela teči in tečem 4 krat na teden. Imam močnejši spodnji del telesa (noge, zadnjica). Zanima me, če se lahko od teka nabildaš, saj res nočem imet še bolj močnih nog. Slišala sem, da je za izgubo maščob primeren počasnejši tempo teka in me zanima približno, kakšna hitrost je to? (7km/h?)

Odgovor:

Draga bralka,

počasen tempo ni vezan toliko na hitrost, kot na število tvojih srčnih utripov v minuti (med samo vadbo). Ciljaj na 60-70% tvojega maksimalnega srčnega utripa. Sama hitrost teka pa se bo zaradi napredka iz tedna v teden seveda dvigovala.

Obsegi nog se bodo seveda zaradi vadbe malenkost povečali, a to je zgolj začasen efekt. Tisto, kar tebe dejansko moti je praviloma le odvečna maščoba, ki se ti, kot praviš, nabira bolj na spodnjem delu telesa. S primerno prehrano in vadbo se bo slej ko prej zmanjšala in s tem tudi sami obsegi.

Samo tek seveda ne bo dovolj, zato obvezno vnesi v vadbo še nekaj osnovnih vaj za moč, ki jih lahko izvedeš kar med tekom. Še posebej ne pozabi na počepe, sklece, izpadne korake in kakšno varianto veslanja (elastika!). In tudi s tem se ne boš nič 'nabildala' - ne skrbi. Še fantje imajo večinoma izziv pridobiti več mišične mase, za punce pa je vsaka skrb odveč.

P.S. Jaz bi na tvojem mestu med trenutne treninge vrinila kakšen dan počitka oz. jih bolj enakomerno razporedila do konca tedna. Počitek je namreč ravno tako (če ne še bolj) pomemben kot trening.

Barbara

Odgovarja: Barbara Novak

Sprašuje: nina

Tema: Vadba in fitnes

Odgovor objavljen: 4. junij 2014.

← Nazaj na vsa vprašanja

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri