Vprašanje:

Pokanje v sklepih

Že nekaj časa opažam, da mi pri nekaterih vajah z utežmi ali z lastno težo prav grdo poka v sklepih (kolki, komolci, kolena), kot bi mi jih "metalo ven" iz sklepov (pa sem predhodno dovolj ogreta). Zaradi tega hitro opustim vajo, ker se bojim, da bi prišlo do poškodb). Prav tako moja teža ni povečana in sem kondicijsko dovolj dobro pripravljena. Stara sem 21 let in sem 6 let aktivno trenirala badminton, sedaj pa le 1- 2- krat tedensko. Zasledila sem, da obstajajo tudi neke tablete, ki naj bi povečale prožnost sklepov in trdnost kosti, vendar se mi zdi, da se jih pri nas ne da dobiti. Kaj lahko storim glede mojih sklepov?

Odgovor:

Pozdravljena,

težko je samo iz napisanega ugotoviti vzrok. Pokanje v sklepih je ponavadi posledica vakuuma med sklepno ovojnico in sklepom. Takšno pokanje ponavadi ni nevarno ali škodljivo. Če pa imaš občutek, da ti jih meče ven, pa je to že druga zgodba. To je potrebno bolj temeljite obravnave. Pokanje v sklepih med treningom se bistveno zmanjša, če sklepe vnaprej pripravimo. ZA to poskrbi sklepna mobilizacija, tisto kroženje v sklepih, ki ga pa ponavadi večina kar preskoči.

Lep pozdrav, Mito

Odgovarja: Mito Šinkovec

Sprašuje: Urša

Tema: Vadba in fitnes

Odgovor objavljen: 25. februar 2014.

← Nazaj na vsa vprašanja

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri