Canicross: Kako se pravilno lotiti teka s psom?

Canicross: Kako se pravilno lotiti teka s psom? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 7. 2016 Vir: Lisa

Po Sloveniji že nekaj let prirejajo tekme v teku s psi, imenovane canicross. In kako se pravilno lotiti teka s psom?

Seveda je pomembna tako vaša kot tudi pasja pripravljenost. Če vaš pes cele dneve poležava na kavču in mu privoščite tedensko le po dva daljša sprehoda do pet kilometrov, zagotovo ni pripravljen na tak podvig.

Čeprav lahko psi tudi cel dan tečejo do 20 km/h, to še ne pomeni, da je vaš pes vsak trenutek pripravljen, da gre z vami na daljši tek. Skupaj začnita teči postopoma, da se izognete poškodbam, prav tako mu morate najprej predstaviti pravo opremo.

Canicross je tek s psom na za to prilagojenem povodcu, saj nosite okoli pasu pas, na katerem je elastična vlečna vrvica. Bistvo teka je, da vas pri tem pes vleče ter da imate proste roke. Nekaj časa boste zagotovo porabili, da bosta našla skupni tempo, saj se bo moral pes prilagoditi vaši hitrosti. Dovoljeno je, da lahko pes teče tudi ob vas ali za vami, vendar ga nikakor ne smete vleči.

Ko bosta začela teči, izbirajta najprej lažje terene po ravnem, kar pomeni, da psu prizanesite s podlago. Nikar ne začnita teči po asfaltu! Tek postopoma podaljšujta, predvsem bodite pozorni na pasjo govorico, saj vam bo sam najbolje sporočil, kdaj mu bo pretežko.

Najprej začnita nekajkrat na teden in potem teke postopoma podaljšujta in počasi premagujta tudi težje terene.

Zdravje psa

Tako kot boste posebno pozornost posvetili vajinemu treningu, jo posvetite tudi pasjemu zdravju. Nikar ne tecite s psom, ki šepa ali je močno predebel, saj bo s tekom dodatno obremenil sklepe.

Prav tako prilagodite pasjo prehrano, če se bo več gibal, bo tudi več porabil. Med tekom nikar ne pozabite na hidracijo, vendar pazite! Pes se lahko tudi zastrupi s preveč vode, predvsem hladne, kar lahko povzroči kolaps. S seboj nosite prav za ta namen narejene vrečke z vodo in mu jo postopoma ponudite po koncu teka, da se ne napije preveč hkrati. Prav tako v toplejših dneh poskrbite, da bosta tekla, ko bo še hladno, saj se pes veliko hitreje segreje.

Nikar ne pozabite pregledovati pasjih tačk in oskrbeti vsako odrgnino ali ureznino blazinic. V naravi je seveda pomembna tudi zaščita proti klopom, ki so že na pohodu! Na trgu je na voljo veliko izdelkov, zato izberita tistega, ki bo psu najbolj ustrezal. Nikar ne pozabite po roku trajanja zamenjati ovratnice ali ampule, prav tako pa vam priporočamo, da psa redno pregledujete. Po teku se navadite, da mu vedno pregledate tačke, mu z brisačo otrete in pregledate kožušček še, ko sta zunaj.

Kdaj lahko začnem teči s psom?

Zagotovo ste že slišali, da morate pri psu paziti, da se najprej razvijejo vsi sklepi, preden se začneta skupaj ukvarjati z različnimi športi. In kdaj je pravi čas? Sprehode lahko začneta podaljševati po dopolnjenih šestih mesecih, z dolgimi sprehodi po težjem terenu pa počakajta do dopolnjenih 14 mesecev. Prav tako je s tekom.

Od njegovega šestega meseca do 14. meseca lahko tečeta krajše razdalje, daljši teki naj počakajo do 14. meseca, s težjimi teki pa počakajte do njegovega 24. meseca.

Tekst: Ilona Penzeš. Foto: Shutterstock. Članek je bil objavljen v reviji Lisa.