VIDEO: Vaje za raztezanje po teku

VIDEO: Vaje za raztezanje po teku (foto: Profimedia) Profimedia
14. 8. 2016

To jogijsko zaporedje je alternativa za raztezanje po teku, koristilo pa bo tudi po napornem dnevu in sprostilo napetosti.

1. S stopali stopimo široko narazen (približno za dolžino noge). Dlani postavimo na boke in z vdihom odpremo prsni koš. Izdih in se ponovno zravnamo.

2. Odpremo stopalo desne noge, lev bok potisnemo nežno nazaj in se z izdihom s trupom potegnemo naprej proti desni nogi v položaj trikotnika. Leva roka vleče navzgor proti nebu. Naravnamo se čim bolj v liniji z desno nogo. Zadržimo za pet dihov, potem z izdihom potegnemo roko še čez glavo, da raztegnemo še stranske hrbtne mišice.

3. Pokrčimo desno koleno in se potegnemo v poševnico. Ustvarimo diagonalno linijo in ponovno odpremo prsni koš. Če lahko, za nekaj dihov dvignemo še spodnjo desno roko.

4. Vdih in se potegnemo v bojevnika II; bok je odprt, koleno v liniji z gležnjem, teža telesa enakomerno razporejena na obeh stopalih. Zadržimo asano za nekaj dihov.

Zravnamo kolena in se potegnemo na sredino, zapremo desno stopalo in odpremo levo.

Ponovimo zaporedje od točke 2 do 4 še na drugi strani.

Vdih, odpremo prsni koš in se z izdihom potegnemo naprej. Roki odložimo na tla, če lahko, v liniji z stopali. Glavo sprostimo proti tlom. Za nekaj dihov lahko prepletemo roki še za hrbtom in s tem poglobimo razteg. Nato postavimo roke nazaj na boke in se z vdihom potegnemo navzgor in odpremo še prsni koš. Izdih, zravnamo in stopimo ali skočimo skupaj.

Pripravila Daša Lakner, www.agniyoga.si

Značke: joga po teku