Video: Vaje za ravnotežje - statični princip

Video: Vaje za ravnotežje - statični princip (foto: Danijel Čančarević) Danijel Čančarević
20. 9. 2013

V prejšnem prispevku smo se ukvarjali z dinamičnim zaporedjem, katerega namen je bil telesu ponuditi trening centra ravnotežja. Tudi v današnjem prispevku se bomo ukvarjali z isto tematiko, le da bomo k njej pristopili malo drugače.

Ravnotežje je včasih lažje zadržati v gibanju, pa čeprav pri tem težišče ostaja na isti točki, v našem primeru nogi. Ko se gibalna količina celotnega telesa v prostoru giblje, lahko kot pomoč ohranjanja stabilnosti angažiramo večje število mišic celega telesa v primerjavi s tem, da želimo težo le držati pri miru v prostoru.

Tokratni prispevek je namenjen raziskovanju ravnotežja v tranziciji skozi štiri položaje.

V vsakem od njih zadržite pozicijo približno 5- 10 dihov, ki naj bodo enakomerni in umirjeni.

Začnite na levi nogi. Pokrčite desno in jo v kolku sprostite do te mere, da je vaša medenica še vedno obrnjena v smer, v katero ste gledali na začetku (za lažjo predstavo glej video). Prste pokrčene desne noge potegnite proti kolenu.

Na levi nogi se spustite v pol počep podobno, kot da bi se želeli usesti na stol. Začutili boste razteg v desnem stegnu.

Ostanite tam, kjer je občutek prijeten, ne vstopajte v območje bolečine! Iz položaja stola na eni nogi iztegnete levo nogo, desno pa potisnete naprej. Ostanite v položaju podobno kot v prejšnjem, cca 5- 10 dihov, potem pa zamenjajte položaj.

Desna noga v prostoru zdrsne nazaj, trup pa se nagne naprej. Razmišljajte, da je kolčni sklep os, okrog katere se telo giblje.

Ko se vrnete v začetni položaj, ostanite v njem 5- 10 dihov, nakar kontrolirano poiščete težišče na obeh nogah. Zaprite oči, umirite dih in ko boste pripravljeni, ponovite kombinacijo še na drugo stran.

Kdaj, če ne zdaj?

Robert Hönn, www.jogado.com

Vprašanje za Roberta lahko postavite tukaj.