Zakaj lažje tečete zjutraj in zakaj tako težko zvečer – oziroma obratno?

Zakaj lažje tečete zjutraj in zakaj tako težko zvečer – oziroma obratno? (foto: Profimedia) Profimedia
18. 3. 2021

Ste škrjanček, sova ali kolibri? Od tega naj bi bilo namreč odvisno tudi to, kdaj vam tek in telovadba na sploh najbolj ustreza. 

Raziskave pravijo, da je en od desetih jutranja ptica ali škrjanček, ki se v 'posteljo' odpravi okoli 9. ure, dva od desetih se uvrščata med sove, vsi ostali so kolibriji, nekje vmes - to so osebe, ki nimajo težav s prilagajanjem urnika (čeprav se vsak kolibri nagiba bolj na eno ali drugo stran).

Morda ste vedno mislili, da se tega priučimo, a znanost skuša dokazati nasprotnopravzaprav so odkrili, da je vaša ptičja narava odvisna od dednega zapisa. Nahaja se v hipotalamusu, predelu v možganih, ki uravnava tudi obnašanje, spolni nagon, telesno temperaturo in apetit, biološko uro pa težko spremeni.

Če so torej vaši predniki že ob sedmih zjutraj redno debatirali o krizi na Bližnjem vzhodu, boste tudi sami zjutraj že čili in spočiti. Če se jim je zdelo, da je ob devetih zvečer idealna ura za večerjo, pa boste tudi sami zvečer radi pokonci.

»Ljudje, ki so bolj jutranje sorte, imajo najnižjo telesno temperaturo bolj zgodaj zvečer kot večerni ljudje,« pravi Chris Kline, raziskovalec vadbene fiziologije na Univerzi v Pittsburghu, ki se ukvarja z raziskovanjem spanja. »Ko se zbudijo, je njihova telesna temperatura višja, zato so pripravljeni, da lahko začnejo dan.«

Seveda pa niso vsi jutranji ptički tudi sposobni zgodnjega dela!

Matt Fitzgerald, soavtor knjige The Runner's Body: How the Latest Science Can Help You Run Stronger, Longer, and Faster, pravi, da je zjutraj aerobna sposobnost nižja, ker so nižje tako telesna temperatura kot ravni hormonov, ki vplivajo na učinkovitost. Pozno popoldne je telo naravno najmočnejše in najbolj prilagodljivo, poleg tega pa je takrat tudi vaša aerobna sposobnost na vrhuncu.

Na to pa vplivata tudi čustveno stanje in motivacija - morda sta pri vas najvišja ravno v jutranjih urah. Kline sicer meni, da sta najvišja pozno popoldne. »Nihče ne ve zakaj, a ljudje se ponavadi najbolj zaženejo v delo prav popoldne.«

Ali to pomeni, da morate čas vadbe prilagoditi vaši ptičji uri?

Ker naj bi takrat odtekli boljše ... Ne. Tecite takrat, ko vam to najbolj ustreza. Če pa želite tek kljub temu opraviti zelo zgodaj zjutraj, sledi nasvet:

  • Če se želite odpraviti na tek že ob šestih zjutraj, morate na svetlobo. Tako boste telo najlažje prebudili takoj, ko se bo vklopil alarm.

Bi radi postali bolj vzdržljivi? Potem se lotite zunanje vadbe, če je sonce še vedno na nebu, ali pa v svetlem prostoru dve do štiri ure pred spanjem.

Prirejeno po Runner's World. Viri: The Body Clock Guide to better health; A common polymorphism near PER1 and the timing of human behavioral rhythms

Hiter tekaški nasvet

Tek je lep, ko v njem uživamo, ko nas nič ne boli in sta razdalja ter hitrost v skladu z našimi zmožnostmi. Toda veliko tekačev in tekačic predčasno neha teči zaradi takšne ali drugačne poškodbe. 

Razlogi? Tehnika teka, tekaški treningi niso prilagojeni vam in vašim zmožnostim, previsoko zastavljeni cilji in posledično preveč naenkrat, pa tudi neustrezna tekaška obutev, ki vašemu stopalu ne nudi prave opore in blaženja. Poskrbite za vse to, preden se poženete na tekaško stezo.

Skupaj začnimo tekaško sezono!

Na Aktivni.si smo začeli teči ... In v posebni rubriki #TečemoSkupaj bomo vse skupaj pospremili z odlično vsebino: z nasveti in namigi, treningi in osebnimi izkušnjami.

  • 23. 3. 2021 ob 19h se nam bo v živo na Facebooku pridružil tudi tekaški trener.

Da ne boste zamudili, se prijavite na e-novičke TUKAJ in obvestili vas bomo, ko bo čas, da se spravimo v pogon. 

MEDTEM PA SI NA TEJ POVEZAVI PRENESITE BREZPLAČNO E-KNJIŽICO VSE O TEKU