9 nasvetov za najboljšo polmaratonsko izkušnjo

9 nasvetov za najboljšo polmaratonsko izkušnjo (foto: profimedia) profimedia
2. 10. 2018

Čez dober mesec. Boste tekli? Zbrali smo nekaj nasvetov, da bo tekaška preizkušnja kar se da prijetna.

Tecite z razlogom. Ne glede na to, ali je vaš prvi polmaraton, deseti ali enaindvajseti. Danes se vprašajte: "Zakaj tečem?" Odgovor bo zelo dobra motivacija pri treningih zadnjih nekaj tednov, pa tudi na dan maratona.

Testirajte tekaške copate. Če razmišljate o novih tekaških copatih, ker opažate, da so ti, v katerih ste do zdaj trenirali, v precej slabem stanju, je zdaj zadnji čas za to. In potem obvezno naredite nekaj treningov v njih.

Trenirajte v družbi. Lažje boste obdržali motivacijo. Še posebej takrat, ko se bodo začeli kilometri vleči, in ko bo topla postelja na mrzlo in/ali deževno jutro nenadoma zelo vabljiva. Če boste z nekom dogovorjeni, se boste zagotovo potrudili. Če bi radi izboljšali čas, pa poiščite trening partnerja, ki je hitrejši, ta vas bo spravil iz cone udobja. Seveda nikar ne pretiravajte.

Preizkušajte teren. Za vami je verjetno že kar nekaj pretečenih kilometrov, pa vseeno – preizkusite različne terene. Zakaj? Travnata površina je odlična za 'regeneracijski' tek, tek po asfaltu vas pripravi na tekmo, na tekalni stezi pa imate možnost natančno odmeriti tempo.

Testirajte prigrizke oz. pijačo. Zadnje, kar si želite, so prebavne težave na dan maratona. Zato pravočasno uredite vse, kar je povezano s hrano in pijačo. Na maraton nikar ne odidite s pijačo, prigrizkom ali gelom, ki ga prej nikoli niste poskusili. Oz. preverite, kateri prigrizki in pijača bodo na voljo na postojankah na progi maratona.

Na pretiravajte z razdaljo. Ena prvih stvari, na katero pomisli večina tekačev: »Če grem na maraton, moram trenirati na dolgih in vedno daljših razdaljah.« To je vsekakor pomemben del priprav na maraton, a je lahko hitro preveč. Še posebej tik pred samim maratonom, ko se vsak žene še bolj. Naj vas ne premami.

Preverite traso. Če tečete prvič, se pozanimajte, kje bo potekla trasa maratona in jo preučite. Je teren raven, asfalt, se vzpenja, je na poti veliko zavojev … Če ste že tekli, pa preverite, ali se je karkoli spremenilo.

Trenirajte tudi psiho. Na ciljni črti potrebujete samozavest, prepričanje, da zmorete in da boste dosegli cilj. Psihična priprava na mraton je ravno tako pomembna kot fizična. Predstavljajte si dan tekme in sebe na ciljni črti.

Trenirajte postopnost. Začnite počasi, zaključite hitro. Prvih nekaj kilometrov naj vas ne bo strah začeti z nekoliko počasnejšim tempom, tako ne boste takoj izpraznili zaloge energije.

Preberite še: 19 stvari, ki tekače spravijo v slabo voljo