Spremljanje napredka s pomočjo srčnega utripa

9. 5. 2012

Znižanje srčne frekvence za določeno intenzivnost navadno nakazuje na izboljšanje srčno-žilnega in dihalnega sistem oziroma kondicije. Srce se poveča in okrepi, zato deluje varčneje in učinkoviteje.

Ob naporu srčni utrip počasneje raste, po naporu se hitreje vrne v normalno stanje. Normalen srčni utrip v mirovanju netreniranega odraslega človeka je med 60 in 80 udarcev na minuto, utrip treniranega športnika okrog 60, utrip vrhunskega športnika pa le 40 udarcev na minuto.

Dejavniki, ki vplivajo na spremembo srčnega utripa ne glede na vašo pripravljenost:

Okolje

Na srčno frekvenco ne vpliva le poraba kisika, ampak tudi klimatske razmere, v katerih tečete. Pri določeni proizvodnji kalorij je srčna frekvenca višja za 10 utripov na minuto, če vadite v vročem in vlažnem okolju.  Vsekakor ne sme biti srčna frekvenca le merilo kakovosti dosežka, temveč služi kot kazalec fiziološke obremenitve.

Starost

Frekvenca srčnega utripa v mirovanju in med tekom je pri starejših osebah nižja kot pri mladih, medtem ko je variabilnost pri obojih podobna.

Dehidracija

Pri dehidraciji se zviša srčna frekvenca. Študije dokazujejo, da se  temperatura telesnega jedra in frekvenca srčnega utripa povečuje linearno z nivojem dehidracije (za 8 utripov/min za vsak izgubljen liter znoja).

Zdravstveno stanje

Bolezensko stanje prav tako zviša srčni utrip.

Nadmorska višina

Višja nadmorska višina zviša srčni utrip.

Utrujenost, pretreniranje

Če konstantno spremljate vaš srčni utrip v mirovanju (zjutraj), lahko zaznate povečan srčni utrip, ko imate za seboj daljše obdobje intenzivnih treningov. To je znak, ki lahko vodi v pretreniranost in opozorilo na počitek.

Psihično stanje

Stres, strah, premalo spanja zvišata srčni utrip.

Izgorevanje maščob in srčni utrip

Res je, da je presnavljanje maščob intenzivnejše med  nizko intenzivnim naprezanjem. Meritve porabe goriv v  laboratoriju dokazujejo, da je intenzivnost kurjenja maščob pri vsakem človeku drugačna in varira od 54 do 92% maksimalne srčne frekvence.

Več si preberite v člankih:
Kako intenzivno?
5 učinkovitih treningov-EPOC