Trening za meča

18. 8. 2009

Zaradi trdovratnosti meč se treningom, s katerimi krepimo ta del telesa, marsikdo izogne, toda če želite imeti vsaj kolikor toliko skladno telo, se morate posvetiti tudi njim.

Meča so ena izmed najtrdovratnejših mišičnih skupin. Do zdaj namreč še niso odkrili prave fitnes vaje ali naprave, ki bi simulirala njihovo naravno gibalno pot. Vse vaje z utežmi za meča so namreč izolacijske. Če bi z njimi hoteli izoblikovati meča, bi bilo enako, kot če bi želeli izgraditi močna stegna le z vajo izteg nog.

Ljudem z nadpovprečnimi geni lahko z izolacijskimi vajami celo uspe izklesati celotno telo, toda večina s povprečnimi geni potrebuje za mišično rast bolj naravne, kompleksne vaje.

Dvojna vloga meč

Vloga spodnjih nožnih mišic je omogočiti gibanje, šele nato je na vrsti stabilnost. In kako je najbolje trenirati telesne gibalne funkcije? Tako, da se gibamo, seveda. Za mišice nog to pomeni, da hodimo ali tečemo. Kako pa povečujemo obremenitev? Lepo, da vprašate. Obremenitev boste povečali z večjim tempom (z intervalnimi sprinti) ali pa z uporabo naklona (tek v klanec).

Če imate težave s koleni ali kolki in zato ne smete teči, je kolesarjenje druga najboljša vaja. Uporabite navadno ali sobno kolo, pedala pa poganjajte s prsti nog. Ker pri tej vaji ni pomembna hitrost vrtenja, ampak upor, ki ga nudi kolo, nastavite kolo v čim višjo prestavo. Vajo začnite s 30-sekundnim kolesarjenjem na vso moč, čemur naj sledi 30 sekund zmernega vrtenja pedal.

Meča pa imajo tudi stabilizacjsko vlogo, so telesne ‘zavore’, zato jih je dobro potrenirati tudi v tej smeri. Najmočnejša so, kadar se spuščamo navzdol. “Težava pri tradicionalnih dvigih na prstih je, da se meča prej utrudijo pri dvigih kot pri spustih, kar pomeni, da večina vadečih meč skoraj nikoli ne stimulira dovolj,” pravi Jeff Anderson, nekdanji vojaški fitnes inštruktor. Vendar tudi za to težavo obstaja rešitev.

“Masivna meča oblikujemo s težkimi dvigi z obema nogama in s počasnimi spusti s samo eno nogo,” pravi Jeff. To pomeni, da si namestite primerno težo, se z obema nogama dvignete na prste, dvignete prste desne noge in se 4 sekunde spuščate s pomočjo leve noge. Nato se spet dvignete z obema nogama in počasen spust ponovite še z desno nogo. Oboje skupaj je bila ena ponovitev. Nadaljujte vajo, dokler ne boste naredili 6−8 ponovitev.

Tisti, ki ste se odločili za hojo ali sprinte v klanec, pa si pri spustu navzdol poiščite čim večjo strmino in se spustite po njej. Tudi tu bosta namreč meči delovali kot naravni zavori.

vir: Men's Health