Video: Kako teči v klanec

27. 8. 2009

Začetek teka v klanec naj bo previden. Ne tecite že na začetku na vso moč, saj boste kaj hitro omagali in ostali brez sape in težkimi nogami.

Kratki klanci: pridobivate hitrost in trenirate tehniko
Daljši klanci: razvijate moč in vzdržljivost

 

Tek v klanec je veliko bolj naporen kot tek po ravnini. Za začetek izberite manjši klanec z rahlim naklonom ( 3-5%). Vsak procent naklona terena pomeni toliko več porabljene  energije.

Šprint in tek v klanec sta si podobna glede aktivnih mišic pri teku.

Ko tečete po klancu navzgor glejte pred sebe in ne pod noge. Tako boste vzdrževali nagib telesa naprej in glava pa bo pokonci.

Tekaški korak:
dolžina koraka se nekoliko skrajša, frekvenca pa se nekoliko poveča oziroma ohranja. Kratek, a hiter korak.

Pri spustu z blagim nagibom naj bo tehnika teka čim bolj podobna tehniki teka po ravnem.
Pri strmem spustu ne zavirajte z vsakim korakom. Pustite, da gravitacija dela namesto vas. Koraki so krajši z veliko frekvenco, saj tako ob nepredvidljivim terenom lažje reagirate. Predolgi koraki preveč obremenjujejo kolena.

Pri teku navzgor je pomembno, da je gibanje rok poudarjeno, roke naj se ves čas gibljejo paralelno glede na trup.Vsako odmikanje komolca v stran vodi v nihanje rok iz smeri teka, kar pomeni sukanje zgornjega dela telesa okrog vzdolžne osi telesa in s tem  večjo porabo energije.

 

Pri spustu pustite, da se roke sproščeno in prosto gibljejo ter spremljajo tek, le tako boste najlažje lovili ravnotežje.

 

  • Ne precenjujte svoje sposobnosti in začnite postopoma. Tako boste z veseljem vedno znova »napadali« še bolj strme in daljše klance. Občutek zmage pa bo le vaš.


Jasna Zagrajšek