Natalija Verboten iskreno o svoji družini: “Najraje se igramo v naravi”

Natalija Verboten iskreno o svoji družini: “Najraje se igramo v naravi” (foto: Natalija Jelušič Babič) Natalija Jelušič Babič
2. 10. 2018 Vir: Story

Pevka Natalija Verboten je otroštvo preživela na deželi, kjer je doživela pristen stik z naravo. Prav slednje ima tudi zdaj, ko živi s svojo družino, sinovoma Maxom in Oskarjem, obdana s travniki in gozdovi. Gibanje in športne aktivnosti so postali del njihovega vsakdanjika, ki ga ne bi zamenjala za nič na svetu.

Story: Natalija, ni skrivnost, da ste obdani z naravo. Gibanje je verjetno del vašega vsakdana?
Res je, hišo imamo na deželi, med vinogradi, kjer smo obdani s prelepo naravo. Moj domači kraj si sicer lahko ogledate v zadnjem videospotu Lepa na pogled, saj smo ga posneli le nekaj minut od doma. Gibanje je del našega vsakdana, in če nimamo časa za kaj drugega, vsak dan obvezno vsaj na polurni sprehod peljemo našega 11-letnega višavca Rockyja.

Story: Koliko vam pomeni to, da živite obdani z gozdom in naravo? V bistvu je to nekaj, kar v mestu številni pogrešajo.
Zgodnje otroštvo, preden smo se preselili v Velenje, sem preživela na deželi, živeli smo pri babici in dedku na obronkih Pohorja, in ko sem enkrat doživela ta pristen stik z naravo, kjer smo bili lahko zdaj na travniku, potem v gozdu, nato smo že plezali po drevesih v sadovnjaku, pa pomagali na polju … me je to zaznamovalo za vse življenje, in tudi zato zdaj živim na deželi. To je posebna ljubezen, ki se je, kot vidim, že prenesla tudi na sinova.

Story: Tudi sami ste kot otrok veliko časa preživeli na travnikih. Kako se počutite, ko gledate, kako odraščata sinova, in kaj jima to pomeni?
Zame je to poseben občutek svobode, ki sem si ga že od nekdaj želela za svoje otroke, in sinova mi že zdaj marsikdaj rečeta, kako sta srečna, da živimo na deželi.

Story: Koliko pomembno je gibanje v naravi za naše otroke?
Otrokova naravna potreba je tista po gibanju. Z gibanjem otrok zaznava in odkriva svoje telo, preizkuša, kaj to zmore, doživlja veselje in ponos ob razvijajočih se sposobnostih ter spretnostih ter gradi zaupanje vase. Gibanje daje otroku občutek ugodja, varnosti, veselja, torej dobrega počutja. Gibanje v naravi je za otroka zelo pomembno, saj je narava okolje, ki na različne načine navdihuje in spodbuja gibalno aktivnost otrok. V naravi otroci vedno najdejo neko zanimivo aktivnost. Pomembno je tudi gibanje v vseh letnih časih in vremenskih razmerah, saj vsako obdobje spodbudi otroke k določeni vrsti gibanja.

Story: Včasih smo se veliko več lovili po poljih, izdelovali frače iz drevesnih vej, se skrivali po drevesih. Mnogo današnjih otrok je za to prikrajšanih. Kam nas vodita ta mestna in tehnična industrializacija?
Pomembno je, da se starši že sami zavedamo pomena narave in gibanja otrok v naravi, da se zavedamo, da je igra v naravi za otroke najpomembnejši del otroštva. Ne nazadnje, da je gibanje v naravi pomembno tudi za nas, starše, ter da se organiziramo, da ga vključimo v naš življenjski slog.Story: Današnji otroci so obremenjeni s številnimi aktivnostmi. Kaj vse imata Maks in Oskar in v kakšnih aktivnostih najraje uživata?
Kar se tiče aktivnosti, sem starejšemu sinu Maxu predlagala, da se poleg šole ne vključi v preveč aktivnosti, saj se mi zdi zelo pomembno, da ima kdaj prosto popoldne in gremo skupaj v naravo ali s kolesi, skiroji ali peš na vaško igrišče, ki je od nas oddaljeno kakšne pol kilometra in se tam igramo. Max poleg šole hodi h gasilcem, na kitaro in karate.

Story: Predšolsko obdobje je obdobje temeljnega gibalnega razvoja. Otrokov organizem je prav takrat namreč izpostavljen vplivom okolja. Koliko veselja ima Oskar do športnih aktivnosti in kako ga spodbujate h gibanju?
Tistega, kar otrok zamudi v zgodnjem otroštvu, pozneje žal ne more nadoknaditi, zato je ena od temeljnih nalog staršev in vrtca, da otroke spodbujajo k različnim dejavnostim. Glede na pomen, ki ga ima gibanje v otrokovem razvoju, je nujno že v otroštvu ustvariti pozitiven odnos do gibalnih dejavnosti. Gibanje je pomembno za otrokov celostni razvoj. Igra in gibanje imata pomembno vlogo pri socialnem in emocionalnem razvoju.

Story: Vas je strah, ko vaša otroka plezata po drevesih, ali gledate na to kot svojevrstno razvijanje otrokove motorike?
Spodbujam tudi tovrstne aktivnosti, saj na to gledam kot na svojevrstno razvijanje motorike. In še na veliko dozo veselja, tako po spominu iz svojega otroštva kot tudi po izrazih veselja sinov. Seveda pa imamo pravila obnašanja v naravi, spoštovanja narave in pazimo tudi na varnost.Story: Koliko bi morali starši spodbujati otroke h gibanju in kako pomembno je, da se tovrstne aktivnosti izvajajo v družini?
Starši smo s svojim načinom življenja otrokom največji zgled, ob tem pa ne smemo pozabiti, da se tudi starši s preživetim časom v naravi sprostimo, uživamo ter z otroki še bolj povežemo. Tudi športne aktivnosti, ki se izvajajo v okviru različnih športnih dnevov, so dobrodošle. Ena priložnost bo že na Ljubljanskem maratonu, ki se ga lahko udeležite 28. oktobra, ko bo tudi Lumpijev tek za otroke.

Ideje za aktivno preživljenje prostega časa z najmlajšimi

Lumpi tekovadba: Vaja medved

“Enkrat na teden si privošči s svojo družino sprehod na bližnji hrib. Ko hodiš, hodi živahno, odločno stopaj na tla. Opazuj krošnje dreves, oblake, živali, ki jih srečaš. Bodi pozoren na hribe, ki te obdajajo. Hoja z razgledom nam da svež nov pogled na stvari. Najdemo nove in živahne rešitve,” opiše vajo Urban.

Lumpi tekovadba: Vaja maček 

“Dobro je, da naši otroci razvijejo ustrezno moč in spretnost za varen doskok. To poveča njihovo varnost pri mnogo gibanjih,” opiše vajo Urban.

Tekaški trener Urban Praprotnik svetuje: Hiter namig za aktivno preživljanje časa z otroki

“Otroci se naravno radi veliko gibajo. Zelo dobro je, če starši na tem področju vzgoje ne zatajimo in jim ne vcepimo odpora do gibanja. Gibajmo se z otroki. Pojdimo pogosto z njimi ven v naravo. Izkoristimo vsakodnevne priložnosti, da se gibamo z njimi. Sprehod, lovljenje, skakanje, plezanje in še kaj, takole tu in tam kar vsak dan.”

Za več idej, kako s svojimi najmlajšimi koristno in aktivno preživeti prosti čas, odklikajte na spletno stran Lumpi tek, kjer je Urban Praprotnik predstavil številne preproste gibalne vaje.

Besedilo: MIMA // Fotografije: Natalija Jelušič Babič

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri